Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1182

Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover, del 3

$
0
0
formstudenter_intervju_webb_3.jpg

Utbildningens fokus på designprocessen och närheten till arbetsmarknaden lockade Lisa Lindh och Sarah Hasselqvist att söka till Formprogrammet på Beckmans förra året.

Sökte bara till Beckmans

Lisa och Sarah går första året på Form. För ovanlighetens skull har ingen av dem gått någon förberedande utbildning. Istället har de jobbat i många år. Och det var delvis närheten till arbetsmarknaden, att man jobbar med företag i flera projekt redan under utbildningen, som gjorde att båda endast sökte Beckmans trots många konkurrerande utbildningar inom produktdesign och rumsgestaltning, inte minst på Konstfack.

Också utbildningens fokus på att lära ut designprocessen som metod gjorde att de ville läsa Form på Beckmans. 

 —Designprocessen blir ens främsta verktyg efter utbildningen. Metodikerna som vi tränas i går att applicera på varje nytt projekt och område och öppnar möjligheter att som formgivare röra sig mellan discipliner, material och tekniker. Eftersom jag inte riktigt vet ännu vad jag vill jobba med inom formgivning så passar det mig väldigt bra få en bred ingång till arbetsmarknaden, säger Lisa. 

Inget att förlora

Hon är från Stockholm och har under många år tänkt söka till Beckmans men inte riktigt vågat. Istället blev det en fil kand i konstvetenskap och estetik och därefter jobb i några år som galleriansvarig och värderare i auktionsbranschen. Hon har dock alltid jobbat vid sidan av med inredning. Förra våren bestämde hon sig för att ändå försöka komma in på Formprogrammet. 

 —Eftersom jag inte hade någon erfarenhet av en praktisk förberedande utbildning eller digitala program tänkte jag att jag inte hade något att förlora. Jag grottade ner mig i mina idéer och tänkte ”Beckmans borde ha det här av mig för det är jag bra på!”, säger Lisa. 

Våga visa det som är fult

Sarah Hasselqvist från Ljungby i Småland kommer också direkt från arbetslivet där hon under många år jobbade i butik med allt från skyltning och försäljning till personalfrågor. Men efter några år i butiksbranschen kände hon att hon ville göra något annat. Hon har alltid varit intresserad av produktdesign och genom en kompis som läser på Konstfack hörde hon talas om Beckmans och bestämde sig för att söka förra våren. 

—Jag hade aldrig gjort några arbetsprover förut. Jag visste inget om hur ett arbetsprov ska se ut, jag visste inte ens vad en pannå var! Men efter att jag kommit in insåg jag att det finns en mängd sätt att lösa arbetsprovsuppgifterna på, säger Sarah som på antagningsintervjun fick kritik för att hon visade för lite av sin process. 

— Jag hade rivit ut sidor ur skissboken* som jag inte var nöjd med så det som lärarna fick se vara bara det som jag tyckte var fint och perfekt. Så mitt tips till sökande är att också våga visa det som är fult! Det kan vara i det oredigerade som lärarna ser din potential, säger Sarah.

*Skissboken visar hur du jobbar. Det är en bok som du fyller med
allt som inspirerar dig: inspirationsbilder, t ex utklipp från nätet eller tidningar och egna foton, men det kan också vara en dikt eller en film som inspirerar dig. Tänk på att inte redigera den! Ha kvar allt i den, även saker du inte är nöjd med, ta inte bort det som är personligt.

Läs också:
Studenttips om arbetsprover, del 1
Studenttips om arbetsprover, del 2


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1182

Trending Articles