Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all 1182 articles
Browse latest View live

Stipendier till tre modestudenter från Beckmans

$
0
0
trio_stipendier_2015.jpg

Sofia Hildebrand, Anna Scholz och Siah Javaheri har tilldelats sammanlagt 35 000 kr i stipendier av föreningen Hemslöjden.

Hemslöjden delar ut stipendier till personer som har utmärkt sig inom slöjd och hantverk. Gemensamt för alla tre modestudenter är att de på olika sätt värnar om hantverket i sin design.
—Jag vill vara en megafon för ett hantverksarv som vi fortfarande har tillgång till, säger Sofia Hildebrand, M17, som efter studier vid Bournemouth Arts University och Sätergläntan redan arbetat flera år med att kombinera gamla sömnadstekniker med ett modernt hantverksspråk i sin design.

Stipendiet kommer hon att använda till att fortsätta experimentera med gamla tekniker och material i modetvåornas pågående kurs där materialexperiment och olika textila tekniker står i fokus. Resultatet av kursen kommer hon och de övriga studenterna i åk 2 på Mode visa på Beckmans den 19 november.

Anna Scholz och Siah Javaheri går båda sista året på modeprogrammet (M16). Under året kommer de att arbeta med två kollektionsprojekt; Fashion Collaboration, som är ett samarbete med ett etablerat svenskt modeföretag och som visas på Fashion Week i januari, samt sina examenskollektioner som visas den 19 maj nästa år på Kulturhuset.
—Hantverk har alltid varit en central del av av modedesign för mig. Genom att utveckla materialen vill jag skapa intressanta ytor och låta dessa ytor påverka min design. På så vis känner jag att det är möjligt att höja nivån på modedesign ytterligare, säger Anna Scholz.

Anna kommer att använda stipendiet till att fortstätta utveckla och utforska materialmanipulationer och texturer samt möjligheterna att kombinera stickning, vävning och broderi.

Siah Javaheri, som är född i Iran och uppvuxen i Västerås, blandar estetik och teknik från olika delar av världen för att på så sätt sammanföra sina kulturer i ett personligt uttryck. Hon är särskilt intresserad av broderi, tredimensionella mönster, återbruk och hållbara material. Stipendiet kommer hon att använda till projektet Fashion Collaboration.


Beckmans Designhögskola x GANT

$
0
0
Malin_Delin_BECKMANS_HILDABORDAHL_06-ver-2_webb1.jpg

10 modestudenter har bjudits in att fritt tolka den klassiska vita skjortan i samband med att GANT lanserar den globala varumärkeskampanjen Never Stop Learning. Resultatet visas i en utställning på NK i Stockholm den 4-9 september.

Den vita skjortan är en klassiker som har potential att överskrida åldrar, etnicitet och genus, samtidigt som den kan passa olika livsstilar. Den har en plats i historien, nuet och i framtiden. Våra tio modestudenter har utgått från sin egen vision om mode och identitet och formulerat koncept, designmetod och teknik för att göra sin individuella tolkning av den vita skjortan.

Utställningsdesignen på NK har utformats av fyra studenter från Visuell kommunikation. Deras koncept knyter an till den vita skjortan genom klassiska formelement och basmaterial. Både plagg och designprocesser skildras i filmer i utställningen.

Studenternas outfits visades även på en exklusiv modevisning, producerad av Beckmans studenter i Visuell kommunikation, på konsthallen Artipelag.

Välkommen till utställningen på NK:s ljusgård!

Här hittar du allt material kring projektet


Om GANT

I över 60 år har GANT designat skjortor. Från starten 1949 fram till nu har GANT utvecklat en rad detaljer och designelement i den klassiska vita skjortan. I deras aktuella varumärkeskampanj har de valt att lyfta fram personer som alla har bidragit till att förändra världen i stort eller smått.

Modestudenter: Livia Schück, Siah Javaheri, Petra Nordén, Malin Delin, Victor Lind, Anna Scholz, Josephine Bergqvist, Isabelle Larsson Knobel, Jenny Larsson och Klara Modigh.
Studenter i Visuell kommunikation: Isak de Jong, Denise Hedström, Liza Forsberg och Greta Colloca.

Välkommen till vår nya site

$
0
0
JHL_Beckmans_1335_webb.jpg

Nu är äntligen nya beckmans.se här!

Vår förhoppning är att det ska vara lätt att hitta det du söker men också att siten kan ge inspiration. Varje dag händer mycket på Beckmans; det jobbas i verkstäder, intressanta gästlärare är på besök, och designdiskussioner pågår. På nya siten har alla på skolan, personal såväl som studenter, varsin blogg. Precis som tidigare har varje student samt elev på våra förberedande utbildningar, en portfolio att visa projekt i. Vi önskar att du vill ta del av allt som händer på Beckmans. Håll också kontakten med oss via nyhetsbrevFacebookInstagram @beckmanscollegeofdesign och Twitter!

Siten har tagits fram i samarbete med AGoodId. De svartvita bilderna från skolan är fotograferade av Joanna Lemoine Hüttner och de nytagna personalporträtten är fotade av Carola Grahn. 

Beckmansalumni representerade på Liljevalchs stora modeutställning

$
0
0
12-Utopian-Bodies-Gender-Bernhard-Willhelm-Jaimee-McKenna-Ann-Sofie-Back-David-Brask-Walter-Van-Beirendonck-Grace-Wales-Bonner-Eckhaus-Latta-Maison-Martin-Margiela-for-HM-Prada-Special-commission-by-CMMN-SWDN-Photo-Mattias-Lindback.jpg

12 tidigare modestudenter från Beckmans deltar i utställningen Utopian Bodies – Fashion Looks Forward.

Liljevalchs stora modesatsning Utopian Bodies – Fashion Looks Forward handlar om modets framtid och bjuder på en visuell fest. Ikoniska verk av internationella modeskapare som Viktor & Rolf, Alexander McQueen och Hussein Chalayan blandas med unga svenska modeskapares verk. Bland dessa hittar vi de tidigare Beckmansstudenterna David Brask, Lamija Suljevic, Alina Brane, Lina Michal, Malin Unga, Elin Ivre, Anders Haal, Bea Szenfeld, Ann-Sofie Back, Carin Wester, Sandra Backlund och Anna-Sara Dåvik. Flera av dessa modeskapare har dessutom gjort plagg som specialbeställts till utställningen.

”What a Waste” är Malin Unga och Elin Ivres bidrag som tar fasta på ett av utställningen teman, hållbarhet. Plaggen som visas i installationen består av tio personers förbrukning av kläder under ett år och kommer från H&M:s klädinsamling. 

—Varje person förbrukar i genomsnitt 10,4 kg kläder per år. I vår installation har vi velat visualisera det till någonting både vackert och sorgligt, säger Malin Unga.

Utställningen pågår på Liljevalchs fram till den 7 februari 2016. 

Beckmansstudenter ställer ut på galleri i Stockholm

$
0
0
Sara-Sjöbäck_Tittie_webb.jpg

Sara Sjöbäck, Anna Scholz och Elin Klefbom, är tre av tio som valts ut att visa verk till förmån för Cancerfonden på NAU Gallery i Stockholm.

I samband med årets Rosa Bandet-kampanj vill Cancerfonden fira ett decennium av designersamarbeten. Därför har tio studenter från landets design- och konstskolor tolkat kampanjens tio olika mönster. Från Beckmans Designhögskola är formstudenten Sara Sjöbäck, modestudenten Anna Scholz och Elin Klefbom som läser visuell kommunikation, utvalda. 

Sara Sjöbäck har valt att spinna vidare på det mönster som Liselotte Watkins skapade. Det föreställer ett par bröst och Liselott Watkins har själv sagt att det ska ses som en hyllning till kroppsdelen. Utifrån det har Sara gjort en sittpuff i form av ett bröst och berättar att resultatet nästan är att jämföra med en serieteckning i 3D.

—Det känns ofta som om vi går runt själva ordet bröst. Som om det är lite pinsamt, en form av elefanten i rummet. Jag har velat avdramatisera det genom att göra en stor tutte.

Anna Scholz har utgått från Carin Rodebjers mönster från 2006 samt inspirerats av sin egen farmor som drabbades av bröstcancer. 

—Hon älskade textila hantverk och var duktig på att sy, sticka och virka. Mitt konstverk är därför en hyllning till min farmor och min goda vän Mia som precis har blivit friskförklarad efter att ha opererat bort sitt ena bröst, berättar Anna Scholz. 

På klänningen är ena bröstet bart. Provdockan som bär klänningen på utställningen har fått sitt ena bröst kapat.

– Jag hoppas att människor ska tänka till kring ytan där och bröstets värde. Är ytan fortfarande så starkt förknippad med bröstet att den är tabubelagd att visa, trots att bröstet är borta? Jag vill att min klänning ska ge kraft till kvinnor som har tvingats ta bort ett eller båda brösten. En kropp utan bröst är lika sensuell tycker jag, säger Anna Scholz.

Om verken blir sålda går pengarna till forskning om bröstcancer.

Plats: NAU Gallery, Hudiksvallsgatan 4, Stockholm.
Tid: 1-12 oktober

Design som social aktör - Beckmans Open Space

$
0
0
karin_ehrnberger_webb_beskuren.jpg

Öppen föreläsning med Karin Ehrnberger, MA i Industridesign från Konstfack, och som forskar i design och sociala sammanhang vid KTH.

I sin forskning skapar hon kritiska designobjekt som avslöjar rådande föreställningar kring hur ett samhälle ska fungera och individens roll i detta. Hur vi genom design kodar våra saker med hjälp av schablonbilder och hur vi ska kunna avkoda dessa genom att arbeta mer normkritiskt. Hon har tillsammans med kollegor tagit fram den manliga motsvarigheten till gynstolen, för att vända på perspektiven och peka på hur den kvinnliga gynstolen är utformad. Målet med sin avhandling är att visa på hur man genom att utgå från ett kritiskt helhetsperspektiv kan öppna upp för nya tankemönster och kreativa arbetsmetoder i designprocessen. Karin har under det senaste året även varit med i Vinnovas satsning Genuslabbet där hon tillsammans med tre andra forskare utformat normkritiska designmetoder för innovationsprocesser.

Välkommen att lyssna! Anmäl dig gärna via Facebook så vi vet hur många som kommer.

Tid: 20 oktober kl 16.15

Plats: Aulan

Film och samtal - Beckmans Open Space

$
0
0
Stories.jpeg

CinemAfrica och Beckmans Designhögskola visar den prisbelönta och lågbudgetproducerade kenyanska filmen Stories of Our Lives.

Ett vackert och starkt drama om HBQT personers liv i Kenya. Filmen är producerad av The Nest, Nairobis mest innovativa, kreativa kollektiv. Sedan 2012 arbetar de nyskapande med musik, konst, mode och film. Producent: George Gachara. Regissör: Jim Chuchu. Samtal efter filmen leds av Alex Rodallec, CinemAfrica och Annika Berner, Beckmans Designhögskola Open Space.

Anmäl dig gärna här så vi vet hur många som kommer på visningen den 13 oktober kl 16.15 på Brahegatan 10.

Studenter tolkar årets Nobelpris med mode, musik och design

$
0
0
JHL_Beckmans_1732_webb.jpg

Med mod och självständighet tolkas årets Nobelpris av studenter från Beckmans Designhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH).

De konstnärliga gestaltningarna visas från 4 december på Nobelmuseet i utställningen Nobel Creations – the Nobel Prize 2015.

”Samarbetet med Nobelmuseet är på samma gång en designövning med utgångspunkt i ett av våra mest storslagna festtillfällen, och en reflektion kring vad kreativitet och forskning kan innebära” säger Göran Sundberg, lektor i modedesign här på Beckmans Designhögskola.

Under höstterminen har studenterna i mode, musik och design tillgång till Nobelmuseets expertis när det gäller ämnen, utställningsproduktion och formgivning.  Med avstamp i det kända skapar de självständiga och fria tolkningar av priserna i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi. Resultaten är en inspirerande ingång till det som förenar Nobelpristagare, kreatörer och konstnärer: kreativitet. Att kombinera insikter från olika kunskapsområden och ha modet att tänka i nya banor är några av särdragen för kreativitet.

Nobelpristagarna själva bidrar till utställningen genom att skänka ett föremål som berättar en historia om deras egen kreativitet. Utställningen utvecklas så i lager med presentationer av priserna, tolkningar av studenter och föremål som berättar om Nobelpristagarna.

Från den första utställningen 2011 har samarbetet mellan Nobelmuseet och skolorna även resulterat i vandringsutställningar. Under våren besökte Nobel Creations exempelvis the American Swedish Institute i Minneapolis.

Nobel Creations – the Nobel Prize 2015 visas på Nobelmuseet den 4 december t.o.m. den 6 mars 2016.


Svenskt Tenn-stipendium till Beckmansstudenter

$
0
0
kontur_tim_karlsson_beckmans_webb.jpg

Tim Karlsson och Benjamin Curtis får årets glas-stipendium från Svenskt Tenn.

Glasobjekt för det dukade bordet

Sistaårsstudenterna på Formprogrammet har under sex veckor utforskat glasdesign med Svenskt Tenn som uppdragsgivare. Studenternas uppdrag var att skapa en produktserie för "Det dukade bordet". Stipendiaten Tim Karlsson valde att göra en vas utifrån ett historiskt perspektiv.
—Innan Estrid Ericson startade Svenskt Tenn arbetade hon som teckningslärare. I min vas kan man se att jag har en genomgående linje vilket skapar en kontur. Det ska föreställa en teckning av en vas. Det tvådimensionella möter det tredimensionella. Linjen kommer i flera färger, säger Tim, som också berättar att det viktigaste för honom var att skapa en produkt som många kan uppskatta, en produkt med en enkel form som samtidigt känns personlig. 

Den andre av årets stipendiater, Benjamin Curtis koncept för det dukade bordet är en ny tappning på det klassiska tårtfatet. 
—Källan till min inspiration är begreppet Exotisk, framförallt ordets förhållande till vana och perspektiv. Jag har utgått ifrån kantarellen, inte som en svamp, utan som ett främmande objekt - monumentalt och monolitiskt i sin form. I kontrast till det klassiska tårtfatet med platta, hals och fot, ville jag göra om den till ett stort, tungt och häftigt objekt som höjer och hyllar sig själv, inte bara det man ställer på det, berättar Benjamin.

Utmaning att få fram prototyp i glas

Att göra en prototyp i glas var för båda två en utmaning. Glas är ett levande material som de flesta i klassen inte har arbetat med och det kan vara svårt att föreställa sig hur resultaten blir. För Benjamins del visade det sig också extremt svårt att gjuta tårtfatet i ett material som liknar gjutet glas. 

Stipendiet innebär att Tim och Benjamin får möjlighet att arbeta med produktutveckling av sina glasobjekt tillsammans med Svenskt Tenn. 

Uppdraget "Det dukade bordet" resulterade i vaser, skålar, lyktor, karaffer, kärl, servettringar och en honungskapsel, se produktbilder ovan. Se film från när klassen blåste upp sina skisser i glas med hjälp av glasblåsare Eino Mäkilä.

Design seminar at Beckmans College of Design

$
0
0
If_Willy_Wonka_Was_a_Designer_webb02.jpg

”If Willy Wonka Was a Designer” — design seminar about space exploration, hyper-intelligent robots, speculative design and non-commercial objects, open to all design students in Stockholm. 

International guest speakers

Meet three international creative super brains: Nelly Ben Hayoun, James Auger and Ela Celary. In 2013, Icon Magazine nominated Nelly Ben Hayon as one of the 50 international designers “shaping the future”. She works with NASA and is the Creative Director of We Transfer. James Auger is a designer, researcher and former lecturer the Royal College of Art in London, whose work examines the social, cultural and personal impact of technology and the products that exist as a result of its development and application. He runs the speculative design practice Auger-Loizeau. Ela Celary is an experimental media designer who searches for human emotions within the field of artificial intelligence. 

Collaboration with the National Museum

The seminar is organised in conjunction to the exhibition Domestic Futures (Hemma
i Framtiden) that is currently on show at the National Museum in Stockholm. The exhibition imagines possible future scenarios of everyday life at home and shows future household products that are based on major advances in technology, discoveries made through scientific research, and the rise of certain social mindsets. Divided into three different themes, these objects propose three scenarios: Are we going to break free from consumerism? Will we embrace new technologies? Or are we adventurously choosing to live on other planets?

The seminar is moderated by Lisanne Fransen, curator of the exhibition Domestic Futures. 

Welcome! 

Sign up for the event

Time: October 27th at 16.00-19.30

Location: The Aula at Beckmans College of Design
THE SEMINAR IS FULLY BOOKED!

Programme

16.00 – 16.15 Introduction Lisanne Fransen

16.30 – 17.15 Nelly Ben Hayoun

17.30 – 18.15 Ela Celary

18.30 – 19.15 James Auger

19.15 – 19.30 Exit Lisanne Fransen

Öppen casting

$
0
0
CastingBeckmans_0288.jpg

Vi söker modeller till modestudenternas visning den 19 november!

Modestudenterna i åk 2 visar sina kollektioner med fokus på material- och teknikexperiment. Till eventet söker vi nu modeller. 

Vem söker vi?

Vi söker dig som är mellan 14-30 år gammal. Främst dam: längd 170-185 cm, storlek 34-38, herr: längd 180 cm och uppåt, storlek 48-52.

Blir du castad ingår en fitting den14/15 november. Visningarna äger rum den 19 november för press, bransch och allmänhet. Räkna med att vara här hela dagen då. Ersättning utgår till ett värde av 500 kr. 

Tid och plats för casting

Välkommen den 29 oktober kl 17.00-19.00 till Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10. 

Frågor?

Kontakta Josephine Johnzon, student i M17.

Change of ownership - Beckmans College of Design becomes a foundation

$
0
0
JHL_Beckmans_1344_webb.jpg

Beckmans College of Design has a new form of ownership. The former private-limited company is now becoming foundation-owned.

This is done to secure the college's long-term operation as a non-profit organizations and university college. The thirteen founders have added a capital of more than SEK15 million to the foundation, thus giving the college the potential to continue to provide research and training of the highest quality within design and communications. 

New competence

The founders are Susanne Beckman, Agnès Rosa Beckman, IKEA of Sweden, Marc O’Polo, Kjell and Märta Beijers stiftelse, IDR Scandinavia AB, Lowe Brindfors, H&M AB, Föreningen Beckmans Designhögskola, Familjen Robert Weils Stiftelse, Daniel Sachs Stiftelse, KING and Forsman & Bodenfors. 

"Beckmans College of Design has a long tradition as a leading trainer in communication, fashion and form. For us, like all the founder, it is of utmost interest to have access to labor with this competency. It was an easy decision for us to join as co-founders," says Erik Sollenberg, CEO Forsman & Bodenfors.

The capital injection will provide Beckmans' greater opportunity to recruit staff, to modernize and to develop the college.

"Beckmans College of Design's aim is and has always been voluntary - to develop the best possible education for the students. Then a foundation is a more suitable form of ownership," says Daniel Sachs, chairman of the Foundation Beckmans College of Design. "It is important that there is a free design college that can secure the competitiveness of Sweden already has within the creative industries," he added.

Cilla Robach, the college's principal since 2013, is very positive to the change.

"It is an important step that Beckmans School AB now becomes a foundation. The commitment of the founders and their broad expertise within product design, fashion and visual communications will ensure the continuous high quality of our education programs, also in the long term. With our unique pedagogy, we have great opportunities to educate designers who independently and actively affect our common future!"

New board

A new board has also been appointed in connection with the change of ownership form.

"Beckmans' represents top training within communications, fashion and product design. These fields that Beckmans provides education within will become even more central to business and society in the future and to be part of this next phase in the development of the college is very exciting", says Lars Strannegård, principal of the Stockholm School of Economics and incoming chairman of Beckmans College of Design AB. 

The college's new board consists of Lars Strannegård, chairman, Charlotte Gyllenhammar, Frank Hollingworth, Ann-Sofie Johansson, Mathilda Tham and Maria Veerasamy. 

Teacher exchange with UDEM in Mexico

$
0
0
Enrico_Gualersi_NY_7530.jpg

Enrico Gualersi is new deputy Senior Lecturer at the Product Design Program. He used to work at the design college UDEM in Monterrey, Mexico, where Janne Loftén, Senior Lecturer in Product Design, is currently at a teacher's exchange program.

Enrico Gualersi is an industrial designer and an artist and is now teaching our students in product design and sketch techniques. Enrico has a BA in Industrial Design from Konstfack and an MA in Transport Design from the Royal College of Art in London. During the past eight years he has been setting up and teaching at the Transport Design Program at UDEM in Monterrey.

"I'm above all a designer with a great interest in the social and technological aspects of design, how the development of technology affects us, the society and the world. But I also enjoy working with the future vision of what design should be, which is a major part of what higher education in design is about," says Enrico.

Besides teaching here at Beckmans, Enrico is currently setting up a 3D-lab at the college.

Janne Loftén, in turn, will teach design methodology as well as interior design in wood at UDEM.

"I'm very much looking forward to working in a different culture and to collaborate with other programs such as Architecture. The college also has enormous resources , a whole room full of 3D-printers and laser cutters. And I will of course enjoy the warm weather!", says Janne.

Gudrun Schymans 5 viktigaste kommunikationstips på Beckmans Open Space

$
0
0
Gudrun_Schyman.jpg

Onsdag 4 november,  kl 8:00- 9:30 ger Gudrun Schyman sina viktigaste kommunikationstips.

Beckmans Open Space

Våra grannar mediabevaknings- och analysföretaget Meltwater bjuder in till frukostseminarium på Beckmans Open Space - vår arena för föreläsningar och samarbeten.

Gudrun Schyman är känd för sina ledande positioner i Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Idag arbetar Gudrun professionellt som föreläsare och utbildare i frågor som rör jämställdhet och frihet från diskriminering. Hon är också kommunalpolitiskt aktiv i Simrishamn och partiledare för Feministiskt initiativ. 

Anmäl dig till eventet

Om Meltwater

Meltwater startades 2001 och var tidigt ute med digital mediebevakning. Idag har företaget 50 kontor globalt och är världsledande om man ser till källbas och antal kunder. Vill du veta mer om Meltwater, kontakta marknadschef Sophie Hedestad.

Samarbeta med Beckmans

Vill du också samarbeta med Beckmans? Kontakta Annika Berner, Director of External Relations. 

Brickan Elvira en framtida klassiker?

$
0
0
Bricka_Elvira_Malin_Berglund1.jpg

En kurs i småskalig hantverksproduktion på Beckmans blev början på brickan Elvira som nu finns att köpa i butik och som blivit omskriven i pressen.

Beckmansstudent bakom succén

Malin Berglund, sistaårsstudent på Formprogrammet, står bakom den uppmärksammade brickan Elvira.

—Inspirationen till min formgivning kommer ofta från min egen vardag, där små vardagsproblem kan vara början på en ny produkt. I det här fallet inspirerades jag av vardagslyx. Och för mig är vardagslyx att få dra mig länge på morgonen och äta frukost i sängen. Sen vill jag ju gärna ha det där ljuset på brickan men som mest bara står ostadigt och man är rädd att få i sängen. Då tänkte jag att varför inte lösa problemet med en bricka med ljushållare, berättar Malin.

Kurs på Beckmans

Produkten växte fram ur en kurs om hållbar och småskalig hantverksproduktion på Beckmans i våras. Vid kursens slut visades samtliga produkter som klassen tagit fram på butiken Grandpa på Kungsholmen. Malin blev uppmuntrad att utveckla sin bricka vidare och verkligen satsa på att få ut den på marknaden.

—Jag ville förverkliga produkten i min hemstad Örnsköldsvik och på så vis lyfta produktionen i Sveriges småstäder. Nu samarbetar jag med fyra företag där, varav ett är ett dagcenter som aktiverar människor som behöver stöd. De hjälper mig att montera mina klisteretiketter, pappersomslag och silikontassar på brickan. Jag tycker att det känns så bra att få möjlighet att samarbeta med dessa fantastiska människor och bidra till verksamheten. Genom att lägga hela produktionen i min hemstad känner jag att jag verkligen knutit ihop säcken på det sätt jag ville med det här projektet, säger Malin.

Uppmärksammad bricka

Brickan har uppmärksammats i Expressen, SvD, Elle samt bloggar och säljs idag på Designtorget. På Beckmans julmarknad 12-13 december kommer man kunna köpa brickan direkt av Malin.


It's Just a Matter of Perception - ett modeevent på Beckmans 2015

$
0
0
Beckmans_It's-Just-a-Matter-of-Perception_2015_webb.jpg

Andraårsstudenterna på Mode visar 13 kollektioner med fokus på materialexperiment och textila tekniker.

Yta möter djup, hårdhet möter mjukhet, avskalat möter hyperdekorerat, hantverkstekniker möter materialmanipulationer. Med experiment som drivkraft har studenterna utforskat olika sorters textila tekniker som japansk shibori, flockprint, burn-out och pärlbroderi. Kollektionerna rör sig i gränslandet mellan kläder och hantverk, fiktion och verklighet – It’s Just a Matter of Perception.

Välkommen att ta del av studenternas kollektioner.

När: 19 november
Visningar öppna för allmänheten kl 16.30 och kl 18.00
Plats: Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10

Bilder från studenternas kollektioner samt mer information om projektet hittar du här.

I samband med vårt modeevent inleder Microsoft den svenska lanseringen av Surface Pro 4 här på Beckmans Designhögskola.

Beckmans x Skultuna

$
0
0
Isabelle_Tapper_Skultuna_1_webb.jpg

Formettornas metallkurs i våras var ett samarbete med mässingsbruket Skultuna. Nu visar vi resultatet i en utställning på Skultuna-butiken på Grev Turegatan.

Uppdraget var att tolka företagets varumärke och skapa nya produkter i hemaccessoar-segmentet. Studenternas huvudmaterial skulle vara mässing men med möjlighet att använda ett extra material som fungerar bra med mässing, både produktionsmässigt och visuellt.

Modevisning livestreamas

$
0
0
beckmans_perspective_natalie_johansson_strand_2_webb.jpg

Fler får möjlighet att ta del av studenternas kollektioner via livestreaming på Stureplan samt här på beckmans.se

Kl 20.00 sänder vi live

Idag visar andraårsstudenterna på Modeprogrammet 13 kollektioner med fokus på materialexperiment och textila tekniker. Visningarna som är slutsålda hålls på Beckmans Designhögskola. För att fler ska kunna ta del av studenternas kollektioner livestreamar vi visningen kl 20.00 på tv-skärmen på Stureplan i Stockholm samt på vår hemsida.

Länk till visningen

Se visningen via denna länk kl 20.00: www.beckmans.se/modevisning

Bilder och mer information om projektet hittar du här

Tack till Atracta.

Backstage - It's Just a Matter of Perception

$
0
0
Its_just_a_matter_of_perception_Beckmans2.jpg

Backstagebilder från andraårsstudenternas modevisning 19:e november, 2015.

Foto: Eric Claesson.

Pressbilder från eventet hittar du i vårt nyhetsrum på MyNewsdesk.

Utställningen Nobel Creations inleder Nobelveckan

$
0
0
NOBEL CREATIONS

Årets Nobelpris gestaltas av studenter genom mode, design och musik.

-Svetlana Aleksijevitj är genom sitt mod en väldigt inspirerande person. Hon sprider hopp och ljus till folket genom sina böcker. Det har vi velat gestalta i form av en skulptural lampa, säger Ella Westlund och Isabelle Tapper, studenter på Formprogrammet.

Deras verk deltar när årets Nobelpris gestaltas i mode, musik och design av studenter från Beckmans Designhögskola och från Kungl. Musikhögskolan i utställningen Nobel Creations – The Nobel Prize 2015, som öppnar på Nobelmuseet 4 december.

I utställningen får besökaren möta unga studenters kreativa förmåga i olika uttryck och former. Studenterna har skapat fria tolkningar av årets Nobelpris och verken hämtar sin inspiration från de upptäckter och prestationer som gjorts av årets pristagare i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi.

Nobel Creations – The Nobel Prize 2015 invigs torsdag 3 december kl 18. Utställningen visas på Nobelmuseet från den 4 december t.o.m. den 6 mars 2016.

Viewing all 1182 articles
Browse latest View live