Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all 1182 articles
Browse latest View live

Beckmans julmarknad 2015

$
0
0
Beckmans_julmarknad_2015_1_webb1.jpg

Vill du överraska dina nära och kära med en oväntad klapp under granen i år? Nu har du chansen då studenterna i Form, Mode och Visuell kommunikation på Beckmans Designhögskola bjuder in till julmarknad.

Här hittar du julklapparna som inte är de mest självklara presenterna utan personliga och kreativa hantverk skapade av studenterna själva. Hela helgen serveras det också julfika i Beckmans café.

I år finns också möjligheten att lämna in ytterkläderna i vår nyöppnade garderob där pengarna går till den humanitära hjälporganisationen UNHCR. 

Här hittar du vår egen julkalender!

Välkommen!

Öppettider:
lör 12 dec kl 11-17
sön 13 dec kl 11- 17

Plats: 
Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10.
T-bana Östermalmstorg

#beckmansjulmarknad


Fler bilder från senaste modevisningen på Beckmans

$
0
0
Nathalie_Johansson_Strand_Memoria.jpg

En urban tolkning av en klassisk modevisning, november 2015.

Modetvåornas kurs i modedesign med fokus på materialexperiment och textila tekniker avslutades med visningar för press och allmänhet i skolans garage den 19:e november. Foto Kristian Löveborg. Högupplösta pressbilder hittar du som vanligt i vårt pressrum på MyNewsdesk.

Fira flyerdonation med oss och KB!

$
0
0
flyers_kungliga_biblioteket_beckmans.jpg

En unik samling flyers från Stockholms klubbar under 80-, 90-, 00-talen doneras till Kungliga Biblioteket (KB). 

Det är den tidigare festarrangören och hängivna samlaren Jonas Olsson som donerar sin samling och för att fira donationen samt klubbscenens musik, mode och uttryckssätt bjuder KB tillsammans med Beckmans och Brillo in till föreläsningar, samtal, mingel och fest den 10 december. 

En unik samling

Den flyersamling som doneras består av tusentals flyers från Stockholms klubbscen under 1980- och 1990-talen och måste betraktas som unik. Samlingen består av allt från små handgjorda punkkonsertflyers för spelningar på Ultrahuset i Handen till Michael Bindefeldts påkostade flyers för fester på Stadshuset.  

"Det är en samling som berättar en viktig och spännande historia om samhällsutvecklingen, stadslivet och kulturen under 1980- och 1990-talen i Stockholm. Den berättar om klubbscenens vardag, en vardag som sällan kommer till uttryck i dagspress eller andra källor. Flyersamlingen visar hur den svenska flyern började som en underjordisk konstform och successivt under 1980-talet blev en viktig mainstreamkanal för att grafiskt förmedla ett reklambudskap", skriver KB om samlingen. 

Två sistaårsstudenter på Beckmans, Anna Dormer Volgsten och Johanna Nyberg har formgivit flyern till detta evenemang. 

Program på Kungliga Biblioteket

Inbjudna forskare och profiler från Stockholms klubbscen föreläser och samtalar om klubbscenens musik, mode och uttryckssätt. Plats Hörsalen på KB. Anmälan krävs men evenemanget är gratis.

13.00 Välkomna, Christopher Nantzén, Katinka Ahlbom och Åke Nyke
13.15-13.30 Om samlingen, Jonas Olsson, fd festarrangör och hängiven samlare.
13.30-14.00 XLNT Marc
14.00-15.00 Panelsamtal med klubblegender och samlare: Per Sandström, Steffan Emtemark, Stefan Holm, Mikael Bohman, Pontus Ernfors, Katja Wibell, Emma Eriksson, Jonas Kleerup, Åsa P, Anna Dormer Volgsten. Moderator Annika Berner, Director of External Relations på Beckmans.
15.00-15.30 Paus, utställning och dryck
15.30-16.00 ArkDes-projekt, Therese Kristiansson, Mariana Alves och Katarina Bonnevier
16.00-16.30 Mode och musik, Louise Wallenberg och Jessica Conrah
16.30-17.00 Donation, Katinka Ahlbom och Jonas Olsson

Beckmans klubb, Brahegatan 10

Kl 17.00 Efter KB fortsätter vi till Beckmans Designhögskola som förvandlats till klubb. Dj för kvällen är legendaren Mad Mats som driver skivbolagen Local Talk och Raw Fusion. Lista krävs som kom ihåg att OSA till flyers@beckmans.se

Efterfest på Taverna Brillo

Kl 20.00 Festen fortsätter i Växthusbaren på Taverna Brillo med flyerprisert i baren mellan kl 20-22. Alla är välkomna!

Läs mer om evenemanget på Facebook.

Ekonomipriset till Alfred Nobels minne inspirerade till kvitto-klänning

$
0
0
Nobel_Creations_Ekonomi_Mode_webben.jpg

—Jag drömde om en klänning gjord av ett kvitto, berättar modestudenten Robert Jonsson.

Han är ena halvan av duon som skapat årets modetolkning av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne och som nu visas på Nobelmuseet i utställningen Nobel Creations - the Nobel Prize 2015. Vi träffas för att prata om hur han och modestudenten Felicia Halén Fredell följde sin vision av den färdiga kreationen hela vägen fram.

—Vi bestämde i ett tidigt stadium att vi ville jobba stort, med mycket volym. När vi sedan läste på om Angus Deatons forskning som handlar om konsumtion och konsumtionsmönster blev kvittot på något sätt symbolen för detta i vår tolkning av priset. Kvittot är ju ditt eget bevis på en genomförd transaktion och ett uttryck för din personlighet och dina behov. Det är en autentisk återgivning av handlingen, precis som Deaton åstadkommit när han baserar sin statistik på individer snarare än grupper, berättar Robert och Felicia.

Experiment gav tyg som ser ut som papper

Men det var inte helt säkert att visionen skulle gå i lås. Planen var ursprungligen att använda sig av vaxduk för att få fram en papperslik känsla på tyget. Dessvärre visade det sig att det inte gick att digitaltrycka på vaxduk och Felicia och Robert började prova sig fram med andra material. Till slut fastnade de för bomullssatin som de behandlade med en blandning av sockervatten och trälim.

—Klänningen består av fem meter tyg som vi rollade med blandningen och som vi sedan knölade ihop och lät torka. Då fick vi fram just den papperskänsla som vi var ute efter. Eftersom tyget blev stelt har också metoden gjort att tyget delvis fått bestämma formen på klänningen, berättar Felicia.

För den som tittar noga finns det också roliga budskap i digitaltrycket. Till exempel heter butiken som kvittot kommer från ”Almost Ideal Demand Systems” en av Angus Deatons teorier och cashier 1 är Robert och cashier 2 är Felicia.

Kommer nobelpristagaren att signera klänningen?

Förhoppningen är att klänningen ska fullbordas av nobelpristagaren själv. Robert och Felicia har skrivit ett brev till Angus Deaton där de gratulerar till priset och tackar för inspirationen och hoppas att han ska vilja signera kvittoklänningen på den förtryckta raden längst ned. I samband med utställningen öppnande är samtliga nobelpristagare inbjudna för att se utställningen och då får vi se om klänningen når sin fullbordan. Läs mer om det här!

Om kursen Nobel Creations på Beckmans

Nobel Creations är en tre veckor lång kurs första terminen på Modeprogrammet där studenternas uppgift är att genom mode göra en fri tolkning av årets sex Nobelpris. Till skillnad från de flesta andra kurser i modedesign på Beckmans, där fokus ligger på att visa plagg på en kropp som rör sig, handlar denna kurs om att designa för en utställningskontext. Plaggets förhållande till rummet, belysning och hur en publik tittar på plagget blir då frågar att ta ställning till.

Nobel Creation är också en kurs för andraårsstudenterna på Formprogrammet. Kursen på Form består av två delar, utställningsgestaltning och fria tolkningar av årets Nobelpris i tredimensionella objekt.

Välkommen till utställningen på Nobelmuseet 4 december - 6 mars 2016!

Årskalender på Granit formgiven av Beckmansstudent

$
0
0
Granit-Organisera-2016_7-700x526.jpg

Linnea Mesko, sistaårsstudent på Visuell kommunikation, har formgivit en årskalender åt Granit.

Kalendern har veckorna i fokus och Linnéa beskriver den som ”en lättnavigerad kalender av ett grafiskt rutnät”.

Kalendern är resultatet av en tävling som Granit utlyste tidigare i år på Beckmans och som Linnéa vann. Andra pris gick till Stephanie Abdallah som gick ut Visuell kommunikation i våras och tredje pris till Greta Colloca som går andra året på programmet.

Alumninytt: Lisa Berkert Wallard

$
0
0
plaza.jpg

Lisa Berkert Wallard gick ut Formprogrammet på Beckmans 2013 och har sedan dess frilansat. Under hösten har hon bland annat varit aktuell med scenografi på Kulturhuset Stadsteatern.

Vi passade på att fråga Lisa om karriären efter examen!

1. Vad har du jobbat med sedan examen för 1,5 år sedan? 

Jag har frilansat på uppdragsbasis främst inom set design, scenografi/dekor och produktdesign. Projekten jag jobbar med är alltifrån att bygga miljöer för foto och film-projekt, rumsliga konstnärliga installationer samt scenografi för en del scenkonst. Produktdesign har jag främst jobbat inom med egna projekt och gjort utställningar tillsammans med designkollektivet Cray Collective som jag delar ateljé och många större uppdrag med (Cray Collective består av mig och 5 andra designers som alla gick ut Beckmans samma år som jag). Vi har gjort utställningar på flera ställen i Sverige, i Milano och har medverkat på bl.a Örnsbergsauktionen och Stockholm Design Week. Just nu har vi öppnat en pop-up butik i nya Mall of Scandinavia i Solna fram tills mitten på januari där vi även har gjort en konstinstallation i taket.

2. Hade du någon strategi redan under tiden på skolan för att påverka din framtida karriär?

Nej, jag har egentligen aldrig haft någon strategi utan tagit det mesta som det kommit. Så jobbar jag fortfarande, ett jobb leder till ett annat och jag försöker att inte begränsa mig så mycket genom tydliga strategier utan ser varje nytt jobb som en ny möjlighet. Min strategi är nog bara att försöka vara öppen och vårda mina kontakter så att folk förhoppningsvis vill fortsätta jobba med en när fler projekt dyker upp. 

3. Vilket är ditt starkaste minnet från Beckmans?

Jag har väldigt många starka minnen, dem flesta kommer från alla andra studenter som man kommer väldigt nära på skolan som sedan har blivit väldigt nära vänner. Ett sådant kul minne var när jag och tre andra från VK-klassen startade ett lajv-band! Lite sugen på att ta upp det igen så om ni tre läser detta kan vi väl ha spånmöte?

Här kan du se fler av Lisas uppdrag! 

Invigning Beckmans Alumni!

$
0
0
alumi.gif

Välkommen på invigning av Beckmans Alumni torsdag 21 januari kl 18–20.

Beckmans Alumni är klubben för alla som gått eller undervisat på Beckmans. Kom och lyssna på några tidigare beckmansstudenters erfarenheter. Det blir invigning, samtal på scenen, mingel, dryck och dj. Osa senast 19 januari till  alumni@beckmans.se. Skriv ”beckmans alumni” i ämnesraden samt namn och året du gick ut i mailet. Skicka gärna vidare inbjudan till alumnistudenter du har kontakt med. Vi ses snart! 

OBS! Även om ni skickat in er mailadress tidigare måste ni svara att ni kommer. Datum är torsdag 21 januari kl 18!

Samarbete mellan Skultuna och Beckmans Designhögskola visas på Formex

$
0
0
LIV av emma stridh_webb.jpeg

Mässing står i fokus när resultatet av ett samarbete mellan Skultuna och Beckmans visas på Formex 20-23 januari.

Samarbetet inleddes I våras mellan det anrika företaget Skultuna och Beckmans Designhögskola då studenter fick i uppgift att tolka Skultunas varumärke. 

Uppdraget var att skapa nya produkter i segmentet hemaccessoarer. Studenternas huvudmaterial var mässing men med möjlighet att använda ett kompletterande material som fungerar bra med mässing, såväl produktionsmässigt, funktionellt som visuellt. På Formex visas prototyper formgivna av elva formstudenter i årskurs 1. Prototyperna visades första gången i Skultunas butik hösten 2015.

Skultuna grundades 1607 och använder fortfarande samma material och produktionstekniker och med en tydligt genomarbetad formgivning. Genom samarbetet med Skultuna har studenterna på Formprogrammet fått kunskaper i hur branschen fungerar, vilka produktionsmöjligheter som finns samt hur marknaden ser ut.


Modekommunikation och art direction - utställning

$
0
0
nyhetsbild-exhibition.jpg

All kommunikation och art direction för projektet Fashion Collaboration är skapad av sistaårsstudenterna i Visuell kommunikation. Nu visar de upp resultatet på Konstnärhuset.

Sedan november 2015 har 14 studenter i klass VK16 arbetat med kommunikation och art direction för projektet Fashion Collaboration som är ett samarbete med modestudenterna men också med några av Sveriges mest välkända modemärken - Carin Wester, Cheap Monday, Filippa K, Hope, House of Dagmar, Ida Sjöstedt och Whyred.

Utställning på Konstnärshuset 

Som en avslutning på projektet visar klassen upp resultatet i form av modefilmer, fotografi och förpackningsdesign den 3 februari. Studenterna är: Anna Dormer Volgsten, Atsushi Hagihara, Axel Lokrantz Månson, Elin Klefbom, Josef Ruona, Kristofer Gullard Lindgren, Justin Boyesen, Johanna Nyberg, Miriam Nicole Zirignon, Madelene Lindberg, Petter Monsen, Simon Kraft och Tomas Möller.

Vernissage 3 februari kl 19.00 på Konstnärshuset, Smålandsgatan 7. 
Alla är välkomna! Anmäl dig gärna via vårt Facebookevent.

Beckmans Fashion Collaboration 2016 at Fashion Week Stockholm

$
0
0
beckmans-cover-1200x675.jpg

Fourteen personal collections created by Fashion students at Beckmans College of Design with inspiration from some of Sweden's foremost fashion brands - Carin Wester, Cheap Monday, Filippa K, Hope, House of Dagmar, Ida Sjöstedt and Whyred.

The final-year Fashion students have been invited to create their own personal contribution to these seven prominent Swedish fashion brands. The brands in turn, have generously shared ideas and techniques to the students. The students have then further developed these and added their own visions. The result is presented in a fashion show at Fashion Week Stockholm.

Fashion show at Berns

The collections are presented in a fashion show at Fashion Week Stockholm, February 3rd at 11.00.

Students: Josephine Bergqvist, Amanda Blom, Filippa Borenius, Olle Daunfeldt, Siah Javaheri, Livia Schück, Isabelle Larsson Knobel, Jenny Larsson, Victor Lind, Klara Modigh, Petra Norden, Emma Röstlund, Anna Scholz, Johanna Welinder.

Fashion communication

The concepts of each collection has also been the starting point of fashion films, images and communication created by the students in Visual Communication (VK16). In this project they show their vision of fashion communication. 

More information at beckmans.se/fashioncollaboration16

Leka med modernismen - Beckmans Open Space

$
0
0
bloomsbury_webb.jpg

Öppen föreläsning med Ingela Lind om Virginia Woolf & Bloomsburygruppen.

Varför är den tvärkulturella Bloomsburygruppen så aktuell idag? Gruppen uppstod under tidigt 1900-tal och bestod av engelska radikala författare, konstnärer, ekonomer och historiker. 

De älskade varandras olikheter och drev idén att vänskapen och diskussionen är livets mening. Virginia Woolf, Vanessa Bell, Duncan Grant, Leonard Woolf, E.M. Forster, Lytton Stratchey, Dora Carrington, Maynard Keynes och Roger Fry var några av medlemmarna. Störst som konstnär var Virginia Woolf. 

Ingela Lind är konst- och kulturkritiker. Hon har jobbat på radio, tv och Dagens Nyheter sedan 70-talet och skrivit cirka 2000 artiklar.

Välkommen att lyssna den 4 februari kl 16.15-17.00, Aulan Beckmans Designhögskola.

Modestudenten Siah Javaheri premiärvisar sin kollektion för Oriflame

$
0
0
Siah_Javaheri_webb.jpg

Siah Javaheri utsågs förra året till den första pristagaren av Oriflame Trend Award.

Priset innebar att Siah fick möjlighet att designa en exklusiv accessoarkollektion för Oriflame som nu presenteras på Fashion Week i Stockholm S/S 2016.  Kollektionen visas 1-3 februari i Oriflame flag ship store på Grev Turegatan 2 och kommer från april att finnas tillgänglig på de 60 marknader där Oriflame är verksamma. Siahs kollektion består av bland annat scarf, armband och clutch. Oriflame Trend Award-jury bestod av Maria Virgin, stylist, Malinda Damgaard, modist, Nils Odier, fotograf, Camilla Modin, pr-konsult och Kristina Backlund, global creative director på Oriflame.

Läs mer om Oriflame Trend Award.

Modestudenter tolkar varumärke som vill utmana god smak

$
0
0
filippa_borenius_johanna_welinder_tolkar_ida_sjostedt_webb.jpg

Ida Sjöstedt är en av våra samarbetspartners i Beckmans Fashion Collaboration som äger rum den 3 februari. På Ellegalan i januari utsågs hon till Årets designer.

—Jag vill utmana idéer om vad som är god smak. Jag brinner för att få kvinnor att känna sig vackra och bekväma och det tror jag också är nyckeln till min framgång, berättade Ida Sjöstedt för Elle i samband med prisudelningen.

Beckmansstudenter gör egen tolkning av märket

Nu har modestudenterna Johanna Welinder och Filippa Borenius tolkat Ida Sjöstedt i projektet Beckmans Fashion Collaboration.

—Jag tror att det jag och Ida Sjöstedt har gemensamt är ett intresse av att kommentera klichéer och idéer om kvinnliga karaktärer. Jag har arbetat med det sexiga och vulgära, men också med festlighet och att klä upp sig, säger Johanna Welinder.

I projektet har Johanna också fokuserat på att utveckla sitt måleri.

—Jag ville se hur mina naiva illustrationer såg ut i kombination med något mer respektabelt och klassiskt, som en kavaj, berättar Johanna.

Filippa Borenius har valt att fokusera på couture-delen av varumärket och gjort sin tolkning utan regler om koder.

—Jag beundrar att hon (Ida Sjöstedt, reds anm) gör sin egen grej och inte anpassar sig efter föreställningen om svenskt mode, säger Filippa som beskriver sin kollektion som materiell, fri och stärkande.

Alla tre visar kollektioner på Fashion Week Stockholm

På tisdag 2 feb visar Ida Sjöstedt sin nya kollektion på Fashion Week Stockholm. På onsdag 3 feb visar Johanna Welinder och Filippa Borenius sina tolkningar av varumärket tillsammans med resten av avgångsstudenterna i Mode. Tillsammans har klassen tolkat sju av Sveriges främsta modemärken.

Modekommunikation av studenter i Visuell kommunikation

$
0
0
Hope

Studenter visar sin vision av vad modekommunikation kan vara.

Modekommunikation

Sistaårsstudenterna i Visuell kommunikation, VK16, har gjort all kommunikation kring projektet Beckmans Fashion Collaboration; visning, film, fotografi och katalog. Nu släpper vi deras filmer och animationer som premiärvisades på Konstnärshuset sista dagen på Fashion Week in Stockholm.

Ett samarbetsprojekt

Beckmans Fashion Collaboration är ett samarbete med sju svenska modevarumärken - Carin Wester, Cheap Monday, Filippa K, Ida Sjöstedt, Hope, House of Dagmar och Whyred. Det är också ett samarbete mellan Modeprogrammet och programmet i Visuell kommunikation på Beckmans. Sistaårsstudenterna på Mode har skapat kollektioner utifrån varumärkena. Med utgångspunkt i dessa varumärken och modestudenternas kollektioner har fjorton studenter i Visuell kommunikation gjort dessa filmer, animationer och foto.

Studenter

Anna Dormer Volgsten, Johanna Nyberg, Atsushi Hagihara, Justin Boysen, Josef Ruona, Axel Lokrantz, Kristofer Lindgren, Tomas Möller, Linnea Mesko, Elin Klefbom, Madelene Lindberg, Miriam Nicole Zirignon, Petter Monsen och Simon Kraft.

Backstage på Beckmans Fashion Collaboration 2016

$
0
0
Fashion_Collaboration_2016_BACKSTAGE-11_webb.jpg

Backstage från vår visning på Fashion Week Stockholm. 

Foto Isak de Jong


Beckmansstudenter på Copenhagen Fashion Week

$
0
0
designers_nest_2016_4.jpg

Tre modestudenter från Beckmans tävlar idag om det danska modepriset Designers’ Nest på Copenhagen Fashion Week.

Internationell och dansk jury

Studenternas kollektioner är samarbeten med tre av Sveriges mest välkända modemärken; Filippa K, Ida Sjöstedt och Hope och visades nyligen på Fashion Week i Stockholm. Kollektionerna kommer att bedömas av en handplockad internationell och dansk jury och sker i konkurrens med studenter från andra nordiska designskolor.

Studenternas kollektioner

Studenterna är Isabelle Larsson KnobelFilippa Borenius och Josephine Bergqvist.

För Isabelle Larsson Knobel var målet med sin kollektion ”Customize your skin” att skapa plagg som blir som en andra hud.
—Att tatuera plaggen är ett sätt att skapa din egen identitet och uttrycka din egen personlighet. Det är också ett sätt att förnya garderoben utan att behöva konsumera, säger Isabelle Larsson Knobel. 

"I love being a male model"är Filippa Borenius kollektion som handlar om att ge individen frihet att klä sig som den vill med sin egen kropp, utan regler och begränsningar. 
—Kollektionen består av raka silhuetter till största delen men även oversized. En blandning mellan couture och street. Jag ville jobba med kontraster och använda mig av klassiska koder på ett nytt sätt, ge makt åt individen, berättar Filippa Borenius.

Josephine Bergqvists kollektion ”Hope Faith Love” är inspirerad av naiv konst och konstnärers sätt att använda färg.
—Kollektionen fokuserar på färgkombinationer och hur mönster och bilder kan skapas genom att laserskära skinn och tyg i olika lager. Jag har arbetat med den traditionella klanrutan och gjort en tredimensionell ruta, jag ville att dessa skulle finnas i kontrast till varandra. Min ambition var också att hitta ett nytt sätt att dekonstruera klassiska skräddade plagg med hjälp av ny teknik. Siluetten är ren och enkel för att ge utrymme för de nya materialen. Kollektionen bär på ett happy budskap i en mörk värld, säger Josephine.

New Way Out - Beckmans interprets IKEA's brief at Stockholm Furniture Fair

$
0
0
New Way Out Teaser 1

A balcony in Stockholm or Shanghai or perhaps a picnic in the park? Outdoor life has been the focus when the final-year students of the Product Design Programme at Beckmans College of Design have designed products for outdoor spaces around the world with the support and sponsorship of IKEA. 

Products for urban outdoor rooms

The balcony or the small patio, or the temporary outdoor space created by a picnic are all different types of outdoor rooms in which urban comtemporary people like to spend time. This has been the basis for product ideas developed by the students. Many of the products can be used both indoors and outdoors thus challenging the usual division. Some of them provide answers to recurring problems, others formulate new questions. Some designs are familiar while others are completely or partly new.

Exhibition at Stockholm Furniture Fair

Welcome to the exhibition New Way Out at Beckmans College of Design's showcase VH01: 06 in the Greenhouse at Stockholm Furniture Fair.

The exhibition is inaugurated Tuesday, February 9th at 15:00.

Support and sponsorship by IKEA 

The eight-week course in furniture design is a collaboration with IKEA, who has provided the students with the brief and contributed to the project with workshops and prototyping. Through a partnership with Microsoft the Product Design students have had Surface Pro 3 as a tool in the sketching process.

Communication by the students in Visual Communications 

The second-year students in Visual Communications have created all of the communication in the project. Films, pictures, graphic design, web and show case is their vision of the concept New Way Out.

Visit the campaign site: beckmans.se/newwayout

PRESSIMAGES

Students

Product Design: Anna Sjöberg, Aron Lidström, Benjamin Curtis, Elina Johansson, Isa Andersson, Johanna Palm, Isa Andersson, Kristina Kruuna, Malin Berglund, Märta Hägglund, Sanna Gripner, Sara Sjöbäck, Tim Karlsson, Tina Eklund and Vera Panichewskaja.

Visual Communications: Maria Ahlgren, Alf Afén, Joakim Aronsson, Emil Balesic, Linnéa Carlsson, Greta Colloca, Liza Forslund, Tobias Gerhardsson, Denise Hedström, Isak de Jong, Erik Kölare, Jakob Smedhagen and Sebastian Örtegren.

Öppet hus

$
0
0
JHL_Beckmans_1524_webb.jpg

Besök öppet hus på Beckmans Designhögskola!

Du får veta mer om våra kandidatutbildningar samt förberedande utbildningar inom form, mode och visuell kommunikation. Du får träffa lärare och studenter. Du får se våra lokaler, aktuella projekt och hur en ansökningsportfolio kan se ut. 

Ansökan och arbetsprovsuppgifter släpps 15 februari

Samma dag som vårt Öppet hus släpper vi ansökan och uppgifter till arbetsprover för läsåret 2016/17 på beckmans.se.

Välkommen kl 18.00-20.00 den 15 februari!

Kl 18.00 Programmen presenteras i aulan. 
Kl 19.00 Programmen presenteras i aulan

Till vårt Facebookevent

Vem får synas på designscenen?

$
0
0
Matilda-och-Erika-_Studio_Obvious_webb.jpg

Två Beckmansstudenter vill att kvinnor får en större och mer självklar plats inom formgivningsbranschen. Därför startade de i höstas Studio Obvious.

En nutida plattform

Grundare är formstudenten Matilda Beckman och Erika Emerén som gick ut Formprogrammet i våras. Samarbetet startade ur en gemensam önskan om ett nytt sammanhang och en nutida plattform inom branschen.

—Majoriteten av designstudenter i Sverige är kvinnor, men majoriteten av personer som syns som möbel- och belysningsformgivare är män, berättar Erika och Matilda.

Utställning under Stockholm Design Week

Under Stockholm Design Week arrangerar duon utställningen OBVIOUS. Tolv kvinnliga formgivare ställer ut en möbel eller belysning i Underbrons konsthall Verket. Med utställningen vill de öppna en diskussion kring vem som får ta plats på dagens formscen.

Utställningen OBVIOUS öppnar torsdag 11:e februari i Verkets lokaler, Hammarby Slussväg 2

Vernissage: 11 februari 18.00 - 21.00
Utställning: 12 februari 14.00-18.00
Till Facebookeventet

Eff and Andersson at Stockholm Furniture Fair

$
0
0
Isa_Andersson_Sara_Sjoback_aktuellt2.jpg

Eff and Andersson are two of twelve products designed by our Product Design students and currently on display at Stockholm Furniture Fair. The inspiration was found in modern architecture and graffiti.

sig

The balcony module Eff and the sofa in rattan, Andersson, are two of twelve in the project New Way Out , a project in which life outdoors has been the focus and which has been conducted with the support and sponsorship by IKEA. The designers behind the products are Sara Sjöbäck and Isa Andersson who are both studying their final-year in Product Design. 

Outdoor standards have been explored

Sara has explored the possibilities of the small balcony. The challenge was to really use the space rather than "just" putting something nice there.

"To think 'NEW WAY OUT' has really made me twist and turn the outdoor standards. More and more people live in small spaces in cities and the balcony is seldom utilized as it could be. I wanted to create a sense of space on the balcony, a kind of module and I was inspired by modern architecture and spatial features of nature. The EFF has a bent rack with a balcony box, folding table and a solar lamp. The rack is hooked into the balcony railing, or put together one and one out in the garden to create a vault. With the EFF you can screen off a space outdoors during the day and create your own personal space," she says.

She has also chosen to highlight in the "IKEA-ian smart function-way" of thinking in her product Eff. An example of this is the simple solar lamp.

-"A smart piece of furniture that offers a roof should of course have a solar LED lamp that utilizes the position", says Sara

Andersson - a three-dimensional tag

Isa, in turn, was inspired by how you work in rattan, how you bend, braid, and bend again and how the finished material almost becomes a braided rug telling a story in its pattern. But also graffiti with its tags inspired her.

"A tag is your personal name, abbreviation or a group's signature. It is the sketchy handwriting and the speed that it is written with that inspired me. Secondly, it is interesting in connection with IKEA's fast-producing production but also in connection with my concept that is to be mobile and flexible," says Isa.

The feeling itself when writing your signature is central to graffiti, there should be a good flow and composition.
"But it is also about "being your brand". Ivar, Billy and Karlstad are product names of IKEA creating   personality and origin. Andersson is a loveseat in rattan, and my three-dimensional tag that fits in every room", says Isa.

A design excercise that gave insight into the industry

The project is a design exercise in which the students have gained access to IKEA's large prototype workshop.
"We've had a fairly tight collaboration with the workshop and have been able to be involved in the process in Älmhult. Being there in the workshop has also provided a tremendous insight into IKEA, and how the industry works," says Sara. 

But to give up the production itself can also convey a sense of powerlessness. In the project drawings, description, sketches and models were sent to the factory, which then has to interpret them. 

"I've learned the importance of being clear (too obvious) in everything you communicate when you yourself are not responsible for the production on location," says Isa.

View and read about the other 12 products produced in the project New Way Out.

Viewing all 1182 articles
Browse latest View live