Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all 1182 articles
Browse latest View live

Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover

$
0
0
angelica_laurens_webb.jpg

Läs igenom arbetsprovsuppgifterna noga, låt de sjunka in och gör ut idéerna ordentligt, tipsar två som sökte och kom in på Visuell kommunikation på Beckmans förra året.

Angelica Strömbäck Ek och Laurens van Tour satt och kämpade med arbetsproverna till Beckmans för ett år sedan. Nu går de andra terminen på programmet för Visuell kommunikation.

Tro på ditt eget uttryck

Både Laurens och Angelica jobbade väldigt strukturerat med sina arbetsprover och satte upp flera deadlines för sig själva. De läste också tips från andra på olika forum, men menar att det är viktigt att inte ta till sig för mycket av vad andra säger utan att gå sin egen väg.

—Att våga gå sin egen väg är viktigt. Att tro på sig själv och ha sitt eget uttryck, säger Laurens.

—Och våga be om feedback på dina arbetsprover. Visa dem för en kompis eller någon i familjen och se om de förstår vad du vill kommunicera med din idé, säger Angelica.

Båda har gått förberedande utbildningar

Båda har gått flera olika förberedande utbildningar innan de kom in på Beckmans. Laurens kommer från Gotland och har sedan gymnasiet vetat att han ville gå någon form av kreativ utbildning. Det ledde honom först till metallformgivning på Nyckelviksskolan och sedan till grafisk design på Östra Grevie Folkhögskola. Till Beckmans sökte han flera gånger, men när han kom in hade han också fått en plats på Konstfack.

—Men jag valde Beckmans eftersom det är mycket grupparbeten och samarbeten här och det är så jag föredrar att jobba.

Angelica Strömbäck Ek är från Stockholm och har så länge hon kan minnas besökt Beckmans julmarknad.

—Jag drömde länge om att komma in på Beckmans.

Vägen hit gick via Lunds konst- och designskola samt Beckmans Kvällsskola visuell kommunikation. Efter året i Lund sökte hon Beckmans men kom inte in på högskolan men däremot på kvällsskolan.

—Kvällsskolan var precis vad jag behövde. Jag hade inte gjort så mycket grafisk design innan och behövde verkligen lära mig mer om det, berättar Angelica.

Har ni något sista tips till de som just nu sitter och jobbar med arbetsproverna?

—Börja och sluta med uppgifterna som du tycker är roligast, säger Angelica.


Beckmansstudenter på Fashion Transformation Day

$
0
0
world_recycle_week.jpg

Beckmansstudenter deltar med utställning och pop up-butik under Fashion Transformation Day som anordnas av H&M Sverige som en del av World Recycle Week.

Vill inspirera till hållbart mode

Fashion Transformation Day är en dagfest som vill öka medvetenhet kring textilåtervinning och inspirera till att förändra vanor och beteenden för en mer hållbar modeframtid. Besökarna kommer att inspireras av mode, återvinning, innovation, musik, konst & design, hållbarhet och närodlade och ekologiska smaker på Nobelberget den 23 april. Dagen avslutas med en intim spelning med artisten M.I.A.

Beckmansstudenter deltar i utställning och pop up-butik

En av utställningarna under dagen är av modestudenter i årskurs 2 från Beckmans som visar 11 olika looks, gjorda av återvunna och mer hållbara textilier från H&M. Dessutom deltar studenter från samtliga program på skolan i en pop up-butik tillsammans med Remake, Stockholms Stadsmission. Produkterna som säljs är skapade av återvunnet material.

World Recycle Week

World Recycle Week 18-24 april är ett globalt initiativ då H&M har som mål att samla in 1000 ton kläder från kunder över hela världen och därmed bidra till att sluta modets kretslopp. Alla textilier tas emot – udda strumpor, gamla handdukar eller favoritklänningen med hål i. Ingenting är för slitet, trasigt eller använt för att kunna få ett nytt liv. Läs mer om insamlingen här

Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover, del 2

$
0
0
Dat_Danh_webb2.jpg

Nagellack och dinosaurier gav modestudenten Dat Danh inspiration till arbetsproverna förra året.

Gick först Beckmans Kvällsskola

Det var egentligen bara för två år sedan som Dat kom på att han ville jobba med mode. Drömmen var då att starta ett eget jeansmärke. Han kunde ingenting om mode men var nyfiken och ville lära sig om processen - om allt från design till produktion. En kompis tipsade om Beckmans och Dat sökte till modeutbildningen på Kvällsskolan och kom in.

Dat Danh kommer från Malmö och flyttade till Stockholm för fyra år sedan tillsammans med sin bror för att starta en nagelsalong. Där arbetade han både med att ta emot kunder och att göra konstnaglar. Han jobbar fortfarande där ibland på helgerna och erfarenheterna av att arbeta med nagellack är något han använde sig av när han parallellt med utbildningen på Kvällsskolan gjorde arbetsproverna till Mode 180 hp förra året.

Barndomsminnen gav experiment med nagellack och shibori

En av arbetsprovsuppgifterna var att skapa ett eget mönster på temat "hem". Dat växte upp i en förort till Malmö där det var mycket kriminalitet och droger. Mönsteruppgiften tog sin utgångspunkt från det hallucinatoriska och han ville skapa ett väldigt abstrakt mönster. 

—Jag började experimentera med nagellack och hällde det i vatten som jag drog en pinne igenom. På så sätt uppstod olika mönster, precis som när man som barn tittar på olika molnformationer och fantiserar om vad de föreställer. Jag lade papper på vattnet så att mönstret fastnade på pappret och sedan scannade jag in dem i datorn och applicerade det som mönster på olika plagg, berättar Dat.

Erfarenheter och minnen från barndomen går som en röd tråd genom hans arbetsprover. Till exempel utgjorde dinosaurier inspiration till en annan uppgift som handlade om att välja en tidsepok och skapa ett modekoncept utifrån det.

—Jag valde Kritaperioden då dinosaurierna levde. Jag gillade dinosaurier mycket när jag var liten och ville skapa en kollektion som verkligen var personlig. Efter en workshop i shibori (en japansk variant på batik) på Kvällsskolan började jag experimentera med material och försöka skapa en struktur som påminde om dinosauriernas hud, som krokodil ungefär. Utifrån det formgav jag sen en kollektion, säger Dat.

Har du några tips till de som nu ska söka till modeprogrammet på Beckmans?

— Våga experimentera! Tänk ”Vad händer om jag gör såhär”. Det är viktigt med ett personligt uttryck, så att det känns ”wow”! Och dokumentera allt du gör i skissboken* så att man kan följa din process. Sen är det viktigt att ha gott om tid. Jag började med arbetsprovsuppgifterna första dagen som de släpptes.

Vad tror du att du gör efter examen?

—Jag vill jobba för ett stort modehus. Jag gillar brittiskt herrmode, så kanske Burberry. Sen vill jag starta eget.

*Skissboken visar hur du jobbar. Det är en bok som du fyller med allt som inspirerar dig: inspirationsbilder, t ex utklipp från nätet eller tidningar och egna foton, men det kan också vara en dikt eller en film som inspirerar dig. Tänk på att inte redigera den! Ha kvar allt i den, även saker du inte är nöjd med, ta inte bort det som är personligt.

Del 1 i serien "Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover" - två studenter i Visuell kommunikation delar med sig av tips kring arbetsprover.

True Finn av Yael Bartana - film på Beckmans Open Space

$
0
0
true_finn_yael_bartana.jpg

Det dokusåpa-liknande videoverket True Finn – Tosi suomalainen visas på Beckmans.

Till projektet True Finn – Tosi suomalainen (2014) bjöd konstnären Yael Bartana in människor med olika religiös och politisk bakgrund i Finland för att leva tillsammans på landsbygden under sju dagar. Veckan dokumenterades och alla diskussioner och komplikationer som uppstod resulterade så småningom i det dokusåpa-liknande videoverket True Finn – Tosi suomalainen

Frågor kring identitetsskapande

Vad händer när människor som aldrig tidigare har träffats plötsligt lever tillsammans under ett och samma tak? Filmen väcker frågor kring identitetsskapande och finskhet. Vad betyder inkludering och exkludering i konstruerandet av nationell identitet? Vad är det vi pratar om när vi pratar om finskhet? Yael Bartanas (Tel Aviv) filmer, installationer och fotografier utforskar minnets politik och identitetskonstruktioner.

Välkommen kl 16.15 den 22 mars

Annika Berner, lektor i visuell kommunikation, håller en inledande presentation. Filmvisningen är gratis och görs i samarbete med Familjen Robert Weils Stiftelse.
Tid: Kl 16.15 den 22 mars. Filmen är 50 min.
Plats: Aulan, Beckmans Designhögskola

Välkommen! Anmäl dig gärna via Facebook-eventet

Så tänkte vi - studenttips om arbetsprover, del 3

$
0
0
formstudenter_intervju_webb_3.jpg

Utbildningens fokus på designprocessen och närheten till arbetsmarknaden lockade Lisa Lindh och Sarah Hasselqvist att söka till Formprogrammet på Beckmans förra året.

Sökte bara till Beckmans

Lisa och Sarah går första året på Form. För ovanlighetens skull har ingen av dem gått någon förberedande utbildning. Istället har de jobbat i många år. Och det var delvis närheten till arbetsmarknaden, att man jobbar med företag i flera projekt redan under utbildningen, som gjorde att båda endast sökte Beckmans trots många konkurrerande utbildningar inom produktdesign och rumsgestaltning, inte minst på Konstfack.

Också utbildningens fokus på att lära ut designprocessen som metod gjorde att de ville läsa Form på Beckmans. 

 —Designprocessen blir ens främsta verktyg efter utbildningen. Metodikerna som vi tränas i går att applicera på varje nytt projekt och område och öppnar möjligheter att som formgivare röra sig mellan discipliner, material och tekniker. Eftersom jag inte riktigt vet ännu vad jag vill jobba med inom formgivning så passar det mig väldigt bra få en bred ingång till arbetsmarknaden, säger Lisa. 

Inget att förlora

Hon är från Stockholm och har under många år tänkt söka till Beckmans men inte riktigt vågat. Istället blev det en fil kand i konstvetenskap och estetik och därefter jobb i några år som galleriansvarig och värderare i auktionsbranschen. Hon har dock alltid jobbat vid sidan av med inredning. Förra våren bestämde hon sig för att ändå försöka komma in på Formprogrammet. 

 —Eftersom jag inte hade någon erfarenhet av en praktisk förberedande utbildning eller digitala program tänkte jag att jag inte hade något att förlora. Jag grottade ner mig i mina idéer och tänkte ”Beckmans borde ha det här av mig för det är jag bra på!”, säger Lisa. 

Våga visa det som är fult

Sarah Hasselqvist från Ljungby i Småland kommer också direkt från arbetslivet där hon under många år jobbade i butik med allt från skyltning och försäljning till personalfrågor. Men efter några år i butiksbranschen kände hon att hon ville göra något annat. Hon har alltid varit intresserad av produktdesign och genom en kompis som läser på Konstfack hörde hon talas om Beckmans och bestämde sig för att söka förra våren. 

—Jag hade aldrig gjort några arbetsprover förut. Jag visste inget om hur ett arbetsprov ska se ut, jag visste inte ens vad en pannå var! Men efter att jag kommit in insåg jag att det finns en mängd sätt att lösa arbetsprovsuppgifterna på, säger Sarah som på antagningsintervjun fick kritik för att hon visade för lite av sin process. 

— Jag hade rivit ut sidor ur skissboken* som jag inte var nöjd med så det som lärarna fick se vara bara det som jag tyckte var fint och perfekt. Så mitt tips till sökande är att också våga visa det som är fult! Det kan vara i det oredigerade som lärarna ser din potential, säger Sarah.

*Skissboken visar hur du jobbar. Det är en bok som du fyller med
allt som inspirerar dig: inspirationsbilder, t ex utklipp från nätet eller tidningar och egna foton, men det kan också vara en dikt eller en film som inspirerar dig. Tänk på att inte redigera den! Ha kvar allt i den, även saker du inte är nöjd med, ta inte bort det som är personligt.

Läs också:
Studenttips om arbetsprover, del 1
Studenttips om arbetsprover, del 2

Hur gick det sen? Vi följer upp examensprojekt från 2015

$
0
0
thomas_lissert_2.jpg

Thomas Lissert gick ut Formprogrammet förra året och fick stor uppmärksamhet för sitt examensprojekt Make Up.

Examensarbete som tog hållbarhet ett steg längre

Med åtta veckor kvar till årets examensutställning följer vi upp hur det gått för några studenter och deras examensprojekt förra året. Först ut är Thomas Lissert som i sitt projekt Make Up tog hållbarhet ett steg längre genom att skapa nya funktionella möbler och produkter utav första bästa soffa som han fick tag på från Blocket. Av innertyget blev en klänning, av klädseln och stoppningen vävdes en matta och trästommen förvandlades till en stol, ett brickbord samt slevar och smörskedar. Det enda som blev kvar av soffan var fjädringen.

Fick två designstipendier

För projektet fick han två stipendier, Designgalleriets nyinstiftade stipendium och Svenskt Tenns designstipendium.

—Det var både kul och givande på många sätt. Dels för att det gav ytterligare publicitet och uppmärksamhet utanför Beckmans, men också för att jag fick "bygga" en utställning på både Svenskt Tenn och Galleriet vilket var lärorikt. Det känns super att Make Up fick sådan spridning i media, det blev större än jag trodde, berättar Thomas.

Startat designbyrå

Nästan ett år senare skrivs det fortfarande om projektet. Men det har ännu inte bidragit så mycket till ekonomin.

—Det stärker min profil mer än ger potentiella jobbuppdrag, även om jag fått några den vägen också. Jag kommer nog jobba på liknande sätt mer eller mindre även framöver, men självklart gör jag andra projekt nu också, säger Thomas som berättar att han precis varit med på Örnsbergsauktionen (en plattform för samtida studioproducerad design, reds anm.), varit med och startat designstudion ByTheWay Studios tillsammans med fyra andra tidigare formstudenter från Beckmans, och just nu designar/bygger en uteservering till ett café på Söder.

Beckmansstudenter på World Recycle Day

$
0
0
world_recycle_week.jpg

Beckmansstudenter deltar med utställning och pop up-butik under World Recycle Day som anordnas av H&M Sverige som en del av World Recycle Week.

Vill inspirera till hållbart mode

Fashion Transformation Day är en dagfest som vill öka medvetenhet kring textilåtervinning och inspirera till att förändra vanor och beteenden för en mer hållbar modeframtid. Besökarna kommer att inspireras av mode, återvinning, innovation, musik, konst & design, hållbarhet och närodlade och ekologiska smaker på Nobelberget den 23 april. Dagen avslutas med en intim spelning med artisten M.I.A.

Beckmansstudenter deltar i utställning och pop up-butik

En av utställningarna under dagen är av modestudenter i årskurs 2 från Beckmans som visar 11 olika looks, gjorda av återvunna och mer hållbara textilier från H&M. Dessutom deltar studenter från samtliga program på skolan i en pop up-butik tillsammans med Remake, Stockholms Stadsmission. Produkterna som säljs är skapade av återvunnet material.

World Recycle Week

World Recycle Week 18-24 april är ett globalt initiativ då H&M har som mål att samla in 1000 ton kläder från kunder över hela världen och därmed bidra till att sluta modets kretslopp. Alla textilier tas emot – udda strumpor, gamla handdukar eller favoritklänningen med hål i. Ingenting är för slitet, trasigt eller använt för att kunna få ett nytt liv. Läs mer om insamlingen här

Öppen föreläsning - svensk samtidskonst med konstnären Paula von Seth

$
0
0
paula_von_seth_front.jpg

Paula von Seth - curator och konstnär - berättar om samarbetet med Luciano Benetton, FABRICA, världsarkivet Imago Mundi Collection samt 227 svenska konstnärer och designers.

Paula kommer att prata om konstverken i boken och arkivet Archive of Visions and Actions - Contemporary Art from Sweden, ett arkiv som erbjuder ett utsnitt av svensk samtida konst, utifrån 213 konstverk av 227 konstnärer. 

Luciano Benetton Collection Imago Mundi

Archive of Visions and Actions ingår i det världsomspännande arkivet Luciano Benetton Collection Imago Mundi – ett konstprojekt med för närvarande 100 liknande böcker, och sammanlagt över 18 000 konstverk, med en tyngdpunkt på utomeuropeiska konstscener. Alla verk är skapade med utgångspunkt i samma format: 10 × 12 centimeter på linneduk över en träram. Arkivet går att ta del av genom böckerna, men även i utställningar och på nätet


Examenskollektion från 2015 i internationell modetävling

$
0
0
Anna_Spånberg_webb_1.jpg

Anna Spånberg som gick ut modeprogrammet förra våren tävlar med sin examenskollektion från Beckmans i Habitus Baltija i Riga den 7-8 april.

Internationell modetävling

Habitus Baltijaär en internationell tävling för unga modedesigners och hålls i samband med Baltikums största mode- och textilmässa, Baltic Fashion & Textile Riga. Deltagarna bedöms av en internationell jury ledd av Margareta van den Bosch, Creative Advisor och under många år designchef för H&M.

Annas kollektion ”Into the Wilderness” är en samhällskritisk kommentar till staden som norm och en poetisk skildring av hembygden i fjällen. Bilderna är tagna vid Njupeskärs nationalpark där Sveriges högsta vattenfall, 93 m, är beläget. Till sommaren kommer hon också att ställa ut sin kollektion på Skogsmuseet Lomkällan i Norra Dalarna.

Jobb direkt efter examen

Direkt efter examen förra våren fick Anna jobb som designer på Jofama som framförallt är känt för skinnplagg i hög kvalitet.

— Det är ett otroligt roligt och givande arbete med bra chefer och kollegor. Extra kul är det att jag kommer från Dalarna och att företaget ligger i Malung som historiskt sett varit ett skinnmecka. Jag får mycket utrymme och har redan fått vara med på flera inspirationsresor och mässor. Jag jobbar med allt från design till måttlistor, avprovningar, plaggskisser och materialval för säsongerna, berättar Anna.

Beckmans Designhögskola på Milan Design Week 2016

$
0
0
milano_2016_nyhet.jpg

Tretton produkter framtagna i samarbete med IKEA - utställning New Way Out går vidare till Milan Design Week 12-17 april

Utställning på Ventura Lambrate i Milano

Under Milan Design Week visar vi projektet New Way Out. Sistaårsstudenterna på Formprogrammet fick i uppdrag av IKEA att formge produkter för livet utomhus i de växande storstäderna runt om i världen. Den begränsade levnadsytan i staden har inspirerat studenterna till produkter som uppmuntrar en flexibel möblering och som går att använda lika väl ute som inne. Några tillvaratar ytan på den lilla balkongen eller uteplatsen, en del skapar avskildhet under en picknick i parken och andra är lätta att bära med sig. Några av produkterna ger svar på återkommande problem, andra formulerar helt nya frågor. En del former känns igen medan andra är helt eller delvis nya.

Produkterna visas på Ventura Lambrate, Via Ventura 14 mellan 12-17 april. Invigningsfest på onsdag 13 april kl 19-22.

Studenter på plats i Milano

Studenterna bakom produkterna finns på plats i Milano under designveckan. Kom och träffa dem i montern på Ventura Lambrate! Studenterna är: Anna Sjöberg, Aron Lidström, Benjamin Curtis, Elina Johansson, Isa Andersson, Johanna Palm, Isa Andersson, Kristina Kruuna, Malin Berglund, Matilda Beckman, Märta Hägglund, Sanna Gripner, Sara Sjöbäck, Tim Karlsson, Tina Eklund och Vera Panichewskaja.

Utställningsdesign i Milano av Elina Johansson, Matilda Beckman och Vera Panichewskaja.

Grafisk form och webb: Alf Arén, Jakob Smedhagen och Tobias Gerhardsson, andraårsstudenter i Visuell kommunikation.

Pressbilder

Pressbilder finns att ladda ner i vårt Newsroom på MyNewsdesk.

Hur gick det sen? Vi följer upp International Flag of Planet Earth

$
0
0
Astronaut_portrait_small.jpg

Oskar Pernefeldt skapade en flagga för planeten jorden som sitt examensprojekt i Visuell kommunikation förra året. Historien om flaggan publicerades i tidningar världen över, projektet har vunnit flera priser och tre personer har låtit tatuera in flaggan på sin kropp.

Upprinnelsen till projektet var Oskars stora intresse för flaggor, heraldik och politik på en internationell nivå.

—Mitt vardagliga grubblande kring dessa saker ledde till att undra varför Jorden inte hade en fastställd symbol i form av en flagga. Det enande som en flagga kan innebära, speciellt en som representerar hela vår planet, kändes som välbehövlig påminnelse för jordens befolkning, berättar Oskar.

Belönat i flera stora tävlingar

Projektet fick enormt mycket uppmärksamhet och en stor spridning redan från lanseringen.

—Det är verkligen helt galet och självklart superkul. Några av världens största tidningar var snabba på att plocka upp projektet. Detta ledde till att projektets hemsida fick ungefär 435 000 besök under de första 24 timmarna. Nu några månader efter lansering har projektet även blivit belönat i både YoungGuns International Awards och Creativity International Awards. Men det bästa är nog ändå att minst 3 människor (vad jag har sett) har tatuerat flaggan någonstans på kroppen, säger Oskar som framförallt är glad över att det flaggan står för nådde så pass många människor.

Flaggan lever vidare

Det har snart gått ett år sedan lanseringen och flaggan lever i högsta grad vidare. En organisation som hjälper flyktingar använder sig av den och den ska medverka i en lågbudget sci-fi-film i Kanada.

—Sedan fortsätter självklart kampen om att få flaggan mer erkänd bland högre internationella instanser, säger Oskar som idag jobbar på reklambyrån Volt tillsammans med Linus Bronge som också gick ut Visuell kommunikation förra året. Där jobbar de som kreativt par, båda med titeln Art Director, och gör i princip allt tillsammans.

—En bättre tillvaro får man leta efter, säger Oskar.

Nominerat i Webby Awards

I samband med att den här intervjun gjordes fick Oskar också besked om att projektet blivit nominerat i Webby Awards, en av världens största tävlingar i digital kreativitet! Där kan man inte bara vinna juryns pris utan också folkets pris, så gå in och rösta på International Flag of Planet Earth här!

Peter Ström blir lektor på Beckmans Designhögskola

$
0
0
peter-strom-photo-by-marta-thisner-webb2.jpg

Peter Ström från Konst & Teknik blir lektor med inriktning digitala medier på Beckmans Designhögskola i augusti.

—Jag kommer att ansvara för digital formgivning och kommunikation på programmet för Visuell Kommunikation. Det innebära t ex formgivning för digitala medier, typografi för skärm, digital designhistoria och internetkultur. Jag hoppas på att inspirera framtida formgivare och kommunikatörer till ett öppet, nyfiket, undersökande och ifrågasättande förhållningssätt till den digitala teknologi som finns omkring oss, säger Peter.

Jobbat med webben sedan 90-talet

Peter Ström började intressera sig för datorer och internet när webben var ung i mitten på 90-talet och han själv var i tonåren. Allt var möjligt och tekniken bakom webbläsarnas visuella förutsättningar utvecklades vecka för vecka. Han skapade mängder av webbprojekt tillsammans med sin bror Martin (programmerare), bl a internetpublikationen Harald.net och pre-blogg-nätverket Reload.org. 1998 startade han, Martin och David Sundin webbyrån Speedway som under dotcomerans glansdagar blev Abel & Baker.

—Efter det läste jag grafisk design på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam för lärare som Linda van Deursen, Experiemental Jetset och Gerard Unger. Där fick jag möjlighet att utveckla mitt intresse för idébaserad och många gånger typografisk formgivning, något som följt med det mesta jag åtagit mig sedan dess, berättar Peter.

Startade Konst & Teknik

Efter examen 2006 startade Peter designstudion Konst & Teknik i Stockholm tillsammans med Mattias Jakobsson (som gick ut Beckmans samma år). Studion är specialiserad på projekt som befinner sig i gränslandet mellan grafisk och digital formgivning med uppdragsgivare inom främst kultur- och konstsammanhang. Studion producerar böcker, typsnitt, utställningsdesign, webbprojekt och appar.

—Parallellt är jag initiativtagare till många egna projekt som förlagsnätverket Publishing as (part-time) Practice tillsammans med Sara Teleman, Matilda Plöjel och Mattias Jakobsson, förlaget Andperseand med Jeff Kinkle, Mattias Jakobsson och Emanuel Almborg, och apparna Copypastecharacter, linkli.st och Photoboth (samtliga med Martin Ström och Mattias Jakobsson). Dessutom är jag delaktig i den årliga designauktionen Örnsbergsauktionen och det ambulerande samtida konstgalleriet Issues.

Undervisar och föreläser runt om i Europa

Peter har tidigare undervisat på Beckmans i digital typografi och redaktionell design samt på Konstfack, Södertörns Högskola och Stockholms Universitet. Han håller även regelbundet workshops och föreläsningar runt om i Europa.

—Jag är en aktiv observatör av internetkultur, internetkonst och konst på internet och otroligt intresserad av internetfenomen och teknik och nyfiken på att involvera detta i undervisningen, säger Peter som menar att jobba med och för digitala medier idag ofta är en huvudsysselsättning för en praktiserande formgivare, oavsett om man jobbar på kontor eller driver egna projekt.

—Därför är det viktigt att studenterna förbereds för de tekniska förutsättningar de står inför, så att de själva kan fatta beslut som resulterar i nyskapande, intressanta, ifrågasättande design- och kommunikationslösningar — speciellt i en tid där hela yrkesidentiteten kontinuerligt förändras. Å ena sidan har den digitala designeran bara börjat och vi måste se den som del av vår designskrivning på samma sätt som vi gör med annan visuell kultur. Å andra sidan har vi levt med våra datorer och smart phones så pass länge att vi kan dra reflekterade slutsatser och erfarenheter från dess historia. Även inom digital formgivning är det viktigt med tillbakablickar och att blicka mot andra formdiscipliner, säger Peter.

Examensprojektet International Flag of Planet Earth nominerat i Webby Awards

$
0
0
Astronaut_portrait_small.jpg

Oskar Pernefeldt skapade en flagga för planeten jorden som sitt examensprojekt i Visuell kommunikation förra året. Historien om flaggan publicerades i tidningar världen över, projektet har vunnit flera priser och tre personer har låtit tatuera in flaggan på sin kropp. Nu har det också nominerats i Webby Awards.

Upprinnelsen till projektet var Oskars stora intresse för flaggor, heraldik och politik på en internationell nivå.

—Mitt vardagliga grubblande kring dessa saker ledde till att undra varför Jorden inte hade en fastställd symbol i form av en flagga. Det enande som en flagga kan innebära, speciellt en som representerar hela vår planet, kändes som välbehövlig påminnelse för jordens befolkning, berättar Oskar.

Belönat i flera stora tävlingar

Projektet fick enormt mycket uppmärksamhet och en stor spridning redan från lanseringen.

—Det är verkligen helt galet och självklart superkul. Några av världens största tidningar var snabba på att plocka upp projektet. Detta ledde till att projektets hemsida fick ungefär 435 000 besök under de första 24 timmarna. Nu några månader efter lansering har projektet även blivit belönat i både YoungGuns International Awards och Creativity International Awards. Men det bästa är nog ändå att minst 3 människor (vad jag har sett) har tatuerat flaggan någonstans på kroppen, säger Oskar som framförallt är glad över att det flaggan står för nådde så pass många människor.

Flaggan lever vidare

Det har snart gått ett år sedan lanseringen och flaggan lever i högsta grad vidare. En organisation som hjälper flyktingar använder sig av den och den ska medverka i en lågbudget sci-fi-film i Kanada.

—Sedan fortsätter självklart kampen om att få flaggan mer erkänd bland högre internationella instanser, säger Oskar som idag jobbar på reklambyrån Volt tillsammans med Linus Bronge som också gick ut Visuell kommunikation förra året. Där jobbar de som kreativt par, båda med titeln Art Director, och gör i princip allt tillsammans.

—En bättre tillvaro får man leta efter, säger Oskar.

Nominerat i Webby Awards

I samband med att den här intervjun gjordes fick Oskar också besked om att projektet blivit nominerat i Webby Awards, en av världens största tävlingar i digital kreativitet! Där kan man inte bara vinna juryns pris utan också folkets pris, så gå in och rösta på International Flag of Planet Earth här!

Beckmansstudenter nominerade i One Show

$
0
0
Lego_Generator.jpg

Beckmans Designhögskola har fått tre nomineringar i den internationella reklamtävlingen One Show, en av världens främsta reklamtävlingar som avgörs i New York varje år.

Fem studenter i Visuell kommunikation

De nominerade är fem sistaårsstudenter i Visuell kommunikation – Kristofer Gullard Lindgren, Petter Monsen, Tomas Möller, Simon Kraft och Axel Lokrantz Månson. De har nominerats i kategorierna Experiential Design and Promotion samt In-Store Open Category. Simon Kraft är dessutom nominerad med sitt bidrag ”Wicki” i kategorin Empathy to Equality. 

—Det känns förstås fantastiskt att ha blivit nominerade, särskilt som det faktiskt är en av de mest prestigefyllda reklamtävlingarna i världen, säger Kristofer Gullard Lindgren.

Prisutdelning i New York

Prisutdelningen äger rum i New York den 10 maj och samtliga fem studenter kommer att vara på plats under prisceremonin.

—Förutom att det är roligt att närvara under prisceremonin är det ett jättebra tillfälle att nätverka med branschen. Alla som är nominerade erbjuds möjlighet att visa sin portfolio för flera stora amerikanska byråer vilket förstås är otroligt värdefullt för oss fem som tar examen från Beckmans om några månader, avslutar Kristofer.

Sökande till Beckmans? Nu kan du ladda upp dokument och arbetsprover!

$
0
0
Beckmans_1712_nu_kan_du_ladda_upp_webb.jpg

Nu kan du som har sökt till Beckmans läsåret 2016/17 ladda upp CV, betyg och intyg. Söker du till Visuell kommunikation 180 hp eller till Kvällsskolan visuell kommunikation kan du även ladda upp dina arbetsprover. 

Såhär gör du:

1. Logga in med det användarnamn och lösenord som du skapade på beckmans.se när du ansökte till våra utbildningar.

2. Under ”Min ansökan” laddar du upp dina dokument (godkända format är .jpg, .pdf, gif och .png).

Sökande till Visuell kommunikation

Om du har sökt Visuell kommunikation 180 hp eller Kvällsskolan Visuell kommunikation ska du även ladda upp dina arbetsprover digitalt. Du laddar upp dem senast den 27 maj. Här beskriver vi hur du gör.

Sökande till Form och Mode

Om du har sökt Form 180 hp, Mode 180 hp, eller Kvällsskolan form eller mode ska du skicka in dina arbetsprover med Posten. Du skickar in dem senast den 27 maj. Här beskriver vi hur du gör.


Sista ansökningsdag Beckmans Kvällsskola

$
0
0
beckmans_kvallsskola_mode2014_x.JPG

Ansökningstiden till Beckmans Kvällsskola har förlängts till 30 april.

Förberedande utbildning

Beckmans Kvällsskola är en förberedande 1-årig utbildning inom mode, form eller visuell kommunikation för dig som ska söka vidare till högre designutbildningar. Undervisning sker två kvällar i veckan av yrkesverksamma formgivare, inredare, konstnärer, modedesigners, illustratörer, grafiska formgivare och creative directors. Läs mer om Kvällsskolan här.

Såhär ansöker du fram till 30 april

Under den förlängda ansökningsperioden (15-30 april) kontaktar du Maria Apéria, maria.aperia@beckmans.se  för att söka till Kvällsskolan.

 

Vi söker rektor till Beckmans Designhögskola

$
0
0
JHL_Beckmans_0218_webb.jpg

Beckmans Designhögskola är en av Nordens ledande konstnärliga högskolor för mode, form och visuell kommunikation. Nu söker vi en rektor som skall skruva upp skolans kreativa lyskraft ytterligare.

—Vi söker brett efter en rektor som har förmågan att driva ett visionärt utvecklingsarbete. Skolan skall bidra till en hållbar och humanistisk framtid, och då är kreativ höjd, öppenhet, dynamik, energi och förändringsvilja viktiga verktyg för personen vi söker, säger Lars Strannegård, styrelseordförande vid Beckmans Designhögskola.

Skola med kreativ höjd

Beckmans grundades 1939 av reklamkonstnär Anders Beckman och modetecknaren Göta Trägårdh. De utgick från en humanistisk grundsyn, vilken innebar att tolerans, öppenhet, respekt, empati och övertygelsen om alla människors lika värde skulle genomsyra skolan. Denna grundsyn är på Beckmans mer aktuell än någonsin, och målet är att skolan skall stimulera individer till att växa kreativt, konstnärligt och professionellt. 

Skolan skall befinna sig i en ständig utvecklingsprocess, där viktiga inslag är samarbeten med företag och institutioner samt ett stort antal gästlärare som tillsammans med den fast anställda personalen säkerställer att skolan ligger i framkant. 

Högskola sedan 2003

Sedan 2003 är Beckmans högskola och driver idag tre konstnärliga kandidatprogram (180 hp) med inriktning mot Visuell kommunikation, Mode och Form i egenskap av enskild utbildningsanordnare. Det totala antalet helårsstudieplatser uppgår till 123 st. 

Till annonsen

Beckmans är arrangör för Güldbollen 2016

$
0
0
GÜLDBOLLEN – 2016 – LOTTNINGEN

På onsdag 20 april arrangerar Beckmans Designhögskola Güldbollen 2016.

  Vi ställde några frågor till Samira Bouabana, lektor i grafisk design och visuell kommunikation på Beckmans, och en av spelarna på onsdag.

1. Vad är Güldbollen?

Güldbollenär det officiella svenska fotbollssmästerskapet för kreativa inom reklam, media, film, internet och konst och arrangeras varje år av Güldbollsakademin samma dag som utdelnigen av Guldägget. En turnering som har pågått i snart tre decennier.

2. Vad händer på onsdag?

Eftersom Beckmans vann 2015, är vi i värdar för årets turnering. Den går av stapeln på Tantolundens BP kl 9.00. Studenterna har ordnat mat, dryck, spelupplägg och priser. Det kommer bli en intensiv dag där de flesta av de stora byråerna är med och skolor som Berghs och Beckmans, och i år är även Forsbergs med. Allt är öppet för publik att komma och titta på, så vi hoppas på supporters från Beckmans.

3. Hur ser konkurrensen ut?

Rätt tuff, i år är det hela 12 tävlande lag. Men vi har ett stort och peppat lag med bra sammanhållning, så det ska nog gå bra.

Tack till Rent a Tent!

Examensprojekt från Beckmans lyckades förändra Googles sökresultat

$
0
0
human-hand-front.jpg

World White Webär en aktivistkampanj som tillkom som examensprojekt i Visuell kommunikation på Beckmans förra våren. Projektet har nu förändrat Googles sökresultat och föranlett både BBC och Buzzfeed att belysa rasism i sökmotorer och i teknik.

En aktivistkampanj med sökoptimering som främsta verktyg

Johanna Burai, grafisk designer och tidigare Beckmansstudent, står bakom det uppmärksammade projektet. Idén till examensprojektet fick hon efter att ha sökt bilder på händer på internet och då konstaterat att endast vita händer dök upp i sökresultatet.

—Förut när du bildgooglade ordet “hand” var det uteslutande bilder på vita händer som visades – oavsett vilken världsdel du befann dig i, berättar Johanna. Med World White Web ville jag få människor att vara med och förändra ett diskriminerande sökresultat. På sidan finns det sex bilder på icke-vita händer som kan delas i sociala medier som Facebook, Pinterest och Twitter vilka rankas högt av Google. Ju fler som delar bilderna desto större chans till förändring i sökresultatet, förklarar Johanna.

För att verkligen göra det möjligt att förändra Googles sökresultat har Johanna jobbat med den enklaste formen av sökoptimering - att få så många som möjligt att länka till siten från andra webbsidor. Draghjälp fick hon av stora magasin och nyhetssidor, bland andra Dazed Digital och Al Jazeera som skrev om projektet och laddade upp bilderna i maj förra året. Deras webbplatser rankas högt av Google då de har väldigt många besökare. När de i sin tur länkade till worldwhiteweb.net steg också Johannas aktivistkampanjsida med bilderna i sökresultatet på Google.

—Sedan har det såklart varit extremt viktigt att så många har delat bilderna på sociala medier, bara på Facebook har bilderna delats 3500 gånger och på Twitter ännu fler, berättar Johanna.

Två av bilderna ligger nu i Googles topp-sökresultat

Nu är det snart ett år sedan hon lanserade webbsidan och kampanjen har gett resultat.

—Två av bilderna från projektet ligger nu i topp-sökresultatet när du bildgooglar ”hand”, en av dom ligger på andra plats. Det är jättekul att projektet har skapat en förändring på riktigt, säger Johanna.

Projektet har öppnat diskussion om diskriminerande sökresultat

Enligt Johanna har den största utmaningen med World White Web varit att hitta rätt ingång i projektet.

 —Jag är själv vit och besitter massa privilegier genom det, så ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv har det därför varit viktigt att bara arbeta med personer som rasifieras eftersom de bär på erfarenheter av rasism.

Ett av målen med projektet var också att lyfta frågan om rasistiska och diskriminerande sökresultat. Och det har Johanna onekligen lyckats med. Al Jazeeras The Stream gjorde ett helt program om rasism i sökmotorer och i teknik i samband med att hon lanserade kampanjen, och häromveckan intervjuade BBC Newsbeat Johanna om att sökresultatet nu har ändrats.

Men projektet har också satt igång näthat och Johanna har fått ta emot många hatmail.

—Men det var väntat, det var en stor rasistisk site som publicerade alla mina kontaktuppgifter och uppmanade sina läsare att trakassera mig. Men i det stora hela har det bara varit bra respons, avslutar Johanna.

Beckmansstudenter på Fashion Transformation Day

$
0
0
world_recycle_week.jpg

Beckmansstudenter deltar med utställning och pop up-butik under Fashion Transformation Day som anordnas av H&M Sverige som en del av World Recycle Week.

Vill inspirera till hållbart mode

Fashion Transformation Day är en dagfest som vill öka medvetenhet kring textilåtervinning och inspirera till att förändra vanor och beteenden för en mer hållbar modeframtid. Besökarna kommer att inspireras av mode, återvinning, innovation, musik, konst & design, hållbarhet och närodlade och ekologiska smaker på Nobelberget den 23 april. Dagen avslutas med en intim spelning med artisten M.I.A.

Beckmansstudenter deltar i utställning och pop up-butik

En av utställningarna under dagen är av modestudenter i årskurs 2 från Beckmans som visar 11 olika looks, gjorda av återvunna och mer hållbara textilier från H&M. Dessutom deltar studenter från samtliga program på skolan i en pop up-butik tillsammans med Remake, Stockholms Stadsmission. Produkterna som säljs är skapade av återvunnet material.

World Recycle Week

World Recycle Week 18-24 april är ett globalt initiativ då H&M har som mål att samla in 1000 ton kläder från kunder över hela världen och därmed bidra till att sluta modets kretslopp. Alla textilier tas emot – udda strumpor, gamla handdukar eller favoritklänningen med hål i. Ingenting är för slitet, trasigt eller använt för att kunna få ett nytt liv. Läs mer om insamlingen här

Viewing all 1182 articles
Browse latest View live