Quantcast
Channel: Nyheter
Viewing all 1182 articles
Browse latest View live

Beckmans examensutställning 2016

$
0
0
Nyhetsbild.jpg

Välkommen till Beckmans 19-25 maj!

44 examensprojekt i form, mode och visuell kommunikation


19 maj
pressvisning kl 13.00
vernissage kl 16.00-20.00

Utställningens öppettider:
fre 20 maj kl 12.00-19.00
lör 21 maj-sön 22 maj kl 11.00-16.00
mån 23 maj-ons 25 maj kl 12.00-19.00

Plats: Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10, T-bana Östermalmstorg

Facebook event


Hållbart mode i samarbete med H&M

$
0
0
Angelica_Eichler_2_BECKMANSXHM_webb-8.jpg

—Som designer och formgivare tycker jag att det är viktigt att se på hållbarhet som en del av den kreativa processen snarare än som en politisk handling, säger Angelica Eichler, andraårststudent på modeprogrammet på Beckmans.

Under en kurs i hållbar modedesign som genomförts i samarbete med H&M har hon tagit fram ett modekoncept som inte bara låter kunden göra ett medvetet val utan också har ambitionen att lära kunden mer om hållbarhet. Konceptet gick hem hos juryn från H&M och gav henne en betald praktikplats på H&M i sommar.

Hållbart och innovativt modekoncept

Uppgiften var att gestalta ett hållbart och innovativt modekoncept med en tydlig vision och en väl sammanhållen kollektion med hög modegrad.

—Mitt koncept började i en del forskning kring hur modekonsumenter tänker kring hållbarhet. Det jag kom fram till var att de flesta anser sig ta ett visst ansvar, men graden av ansvar ligger i direkt anslutning till hur lättillgänglig informationen är. Hållbarhet handlar om så mycket mer än organiska material och vattenåtgång, och därför ville jag bygga ett koncept som inte bara ger kunden möjlighet göra ett medvetet val, utan också utbildar kunden. Tanken är att plaggen i butik ska presenteras med mycket mer information än bara tvättråd och logga. De ska exempelvis säljas med en angiven livslängd för att motivera prissättningen, så att kunden ska vilja spendera mer pengar på ett plagg som håller längre, berättar Angelica.

Designmässigt har hon jobbat mycket med lager och inspirationen kommer från skid- och funktionskläder där man använder sig av lager för att anpassa sig efter väder och klimat.

—Plaggen kanske ser ut som ett stycke, man tanken är att en jacka ska kunna monteras isär hela vägen ner till fodret, vilket ger ägaren en rad av möjligheter när det kommer till att anpassa sin garderob för olika säsonger och klimat.

Hållbara arbetstider

En del i kursen var också att arbeta under hållbara arbetstider, det vill säga endast mellan kl 09.00-17.00. Det visade sig vara en utmaning för hela klassen som är van att ha möjligheten att arbeta dygnet runt för att nå det resultat man önskar.

—Även om det var väldigt jobbigt att förhålla sig till timantalet, var det nog en bra övning för framtiden och kanske framförallt inför examenskollektionen. Vetskapen att jag klarar av att göra en outfit på den tiden är skönt att ha i ryggen, säger Angelica

Tre vinnare utsedda av H&M:s jury

En jury från H&M utsåg tre vinnare, Disa Gadd för kollektionen Tout Prés, Angelica Eichler för kollektionen Our Tour och Julia Andersson för kollektionen Take Five. Samtliga vann praktikplats på H&M samt presentkort på H&M.

Stort tack till Ulrika Schalin på H&M som hållit i kursen tillsammans med programansvarig Pär Engsheden.

Se alla modekoncept i vår utställning på Fashion Transformation Day på Nobelberget den 23 april kl 12.00-20.00.

Läs också: Gästlärare i hållbar mönsterkonstruktion

Utställning och pop up-butik på Fashion Transformation Day

$
0
0
Alecsander_Rothschild_BECKMANSXHM_webb-2.jpg

På Fashion Transformation Day den 23 april visar studenter från Beckmans hållbar modedesign och öppnar pop up-butik på Nobelberget i Sickla.

—Att tänka hållbart är vad all modedesign måste handlar om idag, säger Pär Engsheden, programansvarig för modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola.

Kurs i hållbart mode i samarbete med H&M

Modestudenter från Beckmans Designhögskola ställer ut elva olika outfits gjorda av återvunna och mer hållbara textilier. Kreationerna är resultatet av en kurs i hållbart mode som genomförts i samarbete med H&M. Studenternas uppgift har varit att gestalta ett hållbart och innovativt modekoncept, med en tydlig vision och en väl sammanhållen kollektion med hög modegrad.

 —Studenterna har haft hållbarhet i fokus i allt från innovativa koncept, hållbar mönsterkonstruktion och design. Engagemanget från H&M med allt från upplägg och föreläsningar till generös tillhandahållande av återvunna tyger har varit fantastiskt inspirerande för klassen, säger Pär Engsheden. 

Under kursens gång har H&M följt studenterna och bidragit med expertis i hållbar mönsterkonstruktion, handledning och föreläsningar. H&M har också tillhandahållit 13 olika sorters hållbara tyger för studenterna att arbeta med. Vid kursens slut valde en jury från H&M också ut 3 studenters koncept som bäst lyckats skapa ett hållbart modekoncept.

Pop up-butik på Nobelberget 

Förutom utställning deltar Beckmans Designhögskola med en pop up-butik där studenter säljer produkter framställda av textilier från H&M:s klädinsamling.

Tid: 23 april kl 12.00-20.00
Plats: Nobelberget, Sickla industriväg 6
Här kan du se allt som händer under Fashion Transformation Day

Välkommen!

Hållbara material: Alla material som använts i uppgiften är hållbara. Studenterna har kunnat välja mellan organisk bomullsjersey, denimtyg av återvunna textilfibrer från H&Ms klädinsamling, återvunnen sportig polyester, återvunnen melerad meltonull, organisk sidensatin och skir tencel-ullblandning samt crepe i återvunnen polyester. Totalt har H&M sponsrat studenterna med 13 olika hållbara material.

Examensvisning 2016

$
0
0
Examen-Nyhetsbild-02.jpg

15 modestudenter visar sina examenskollektioner - biljettsläpp 2 maj! 

I år är visningen på Stora scenen på Kulturhuset Stadsteatern. Du köper biljetterna på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida från och med kl 09.00 den 2 maj. (pris 60 kr).

Tid: Måndag 16 maj kl 16.00 (även pressvisning kl 16.00)
Plats: Stora Scenen, Kulturhuset Stadsteatern
Facebookevent

Studenter: Josephine Bergqvist, Amanda Blom, Caroline Brendov, Olle Daunfeldt, Filippa Borenius, Marika Ekblad, Siah Javaheri, Livia Schück, Isabelle Larsson Knobel, Jenny Larsson, Victor Lind, Klara Modigh, Petra Norden, Anna Scholz och Johanna Welinder.

Curator för årets examensutställning

$
0
0
marcia_webb.jpg

Marcia Harvey Isaksson är curator för årets examensutställning på Beckmans. Hon arbetar som inredningsarkitekt, utställningsformgivare och gallerist och gick ut Formprogrammet på skolan 2008.

Det är första gången som Beckmans samarbetar med en extern curator för examensutställning.

—Syftet är att studenterna ska få mer utrymme att utveckla sina egna projekt, och vi ser redan positiva resultat av förändringen, säger rektor Cilla Robach.

"Livematerial" och lokalerna utmaning

—Utmaningen med att curera en examensutställning är att det är en grupputställning där man måste få fram en helhet och samtidigt lyfta fram det bästa hos varje examensarbete. Samtidigt har det roligaste varit att träffa varje student och höra om deras projekt, de är så målmedvetna! Men för studenten är det en designprocess och vad som i slutändan ska ställas ut kan ändra sig under resans gång, så det gäller att vara följsam, säger Marcia.

Förutom skillnaden att jobba med ”livematerial” jämfört med färdiga föremål är lokalerna på skolan en utmaning i utställningssammanhang. Det är många begränsningar – lågt i tak, mycket som händer i taket, djupa rum och man får inte göra någon åverkan på golven.

—När det gäller taket till exempel har jag försökt ta hänsyn till lanterninerna och utnyttja dagsljuset till projekt som gagnas av det. När jag gick ut Beckmans var vi fortfarande i de gamla lokalerna på Nybrogatan. Där var det prångigt, men här finns större ytor och tydligare rumssamband att jobba med. Förutom att hitta en bra sekvens i planlösningen har fokus för mig legat på skyltning och en tydlighet som står emot det brokiga och personliga i studenternas arbeten, berättar Marcia.

Tidigare Beckmansstudent

Marcia fick jobb på AIX Arkitekter redan innan sin examen från Formprogrammet på Beckmans 2008. Sedan fyra år driver hon eget och arbetar som både inredningsarkitekt och utställningsformgivare. Bland annat har hon gjort utställningsgestaltningar för Östasiatiska museet, Livrustkammaren och just nu för Polismuseet och Etnografiska museet. Dessutom driver hon ett galleri, Fiberspace, där textil och fibrer står i fokus. Det blir sex utställningar om året med konstnärer från hela världen.

—Jag har saknat ett forum för textilkonst i Stockholm. Mina utställningar är ett personligt urval av samtida textilkonst, från det handnära till det högteknologiska. Hittills har konstnärer från Japan, USA, Italien, och Finland ställt ut på Fiberspace.

Hur hinner du med allt?

—Jag älskar det jag gör så det blir mer av en livsstil än ett jobb, på gott och ont. Som arbetsnarkoman är jag grym på att skriva och bocka av att-göra-listor. Sedan gäller det att ta båda korta och långa pauser i vardagen för att fylla på energin, avslutar Marcia.

Vinnare i Screen 2016

$
0
0
Border_Tor_Westerlund.jpg

Beckmansstudenterna Tor Westerlund och Lisa Borg, förstaårsstudenter i Visuell kommunikation, är två av vinnarna i årets upplaga av affischtävlingen Screen.

Tema "Gräns"

"Gräns" var temat för årets tävling, ett tema som Tor och Lisa tolkat på olika sätt.

—Min affisch visar gränserna som kolonialmakterna drog 1885 med linjal. Ett beslut som helt bortser från människorna och deras anknytning till landskapet och som ligger till grund för konflikter i modern tid, berättar Tor.

Lisas tolkning av temat handlar om döden.

”För alla oss människor är väl ändå den tydligaste av alla gränser döden. Jag har valt att illustrera hur jag ser döden, och kanske till och med hur just du ser döden. Begravningen, hjärtat som stannat, bilkraschen, lömska ormen och döden själv.

Döden som enligt Tranströmer kommer mitt i livet och tar mått på människan, att besöket glöms bort men att kostymen sys i det tysta,” skriver Lisa om sin tolkning.

Tävling som premierar screentrycket

Den årliga tävlingen Screen premierar screentrycket. Bidragen bedöms av en professionell jury som i år valde ut 10 vinnare från 140 bidrag.

I år medverkade studenter från Beckmans Designhögskola, Berghs School of Communication, Broby Grafiska, Forsbergs Skola, HDK Göteborg, Hyper Island, Högskolan Dalarna, Konstfack, Medieinstitutet, Nyckelviksskolan, Xenter Botkyrka och Yrgo – Göteborg.

Kurs i småskalig produktion – ett samarbete med Designtorget

$
0
0
beckmans_designtorget_2015_x.jpg

Andraårsstudenterna på Formprogrammet arbetar just nu för fullt med en kurs i produktdesign, småskalig produktion och entreprenörskap i samarbete med Designtorget.

Skapar ett fiktivt företag

Kursen innebär att studenterna skapar ett fiktivt eget företag och arbetar med hela kedjan från produkt till kund. Den 12 maj är det vernissage i Designtorgets butik i Kulturhuset i Stockholm och studenternas produkter finns till försäljning där under en begränsad period.

–Som professionell formgivare idag behöver du kunna mer än design. Oavsett om du arbetar som enskild formgivare med egen produktion eller för en uppdragsgivare är en djupare förståelse för hur producerande företag fungerar en förutsättning för att kunna arbeta professionellt. Samarbetet med Designtorget blir ett konkret exempel på detta och ger en ökad möjlighet för studenterna att i framtiden försörja sig på sitt yrke och framförallt egen produktion, säger programansvarig Margot Barolo.

Samarbete för andra året

Samarbetet med Designtorget genomförs för andra året. Tidigare år har vi samarbetat med bland andra Svensk Slöjd och Grandpa. Ett resultat av kursen för två år sedan var att en student, Malin Berglund, fick brickan som hon tog fram under kursen i produktion. Nu säljs den på Designtorget.

Läs också om Emma Stridh och Robert Wettebrant som startat Designkontoret ett pop up-kontor på Beckmans  som en del av årets kurs.

Alumnilunch och examensutställning

$
0
0
alumi_lunch1600x1200.gif

Alumnilunch på Beckmans fredagen den 20 maj kl 12. Årets examensstudenter visar utställningen.


 

Vårlunch i Classes café

Kom och ät Classes goda vårlunch fredagen den 20 maj kl 12. Långbord i Classes Café. Examensstudenterna visar utställningen speciellt för alumi kl 13-16. Lunchbuffé 150 kr betalas senast den 18 maj till Classes Café på Plusgiro 6235318-0. Öl, vin köps på plats. Skynda att anmäla er på alumni@beckmans.se. Det finns bara 150 platser!

Beckmans Alumni

Beckmans Alumni är klubben för alla som gått eller undervisat på Beckmans. Anmäl dig till klubben genom att maila namn och examensår till alumni@beckmans.se.


Brons i One Show för Beckmansstudenter

$
0
0
Lego Generator

Ett team på fem sistaårsstudenter i Visuell kommunikation har vunnit brons i den internationella reklamtävlingen One Show i New York.

Brons för bidraget Lego Generator

Kristofer Gullard Lindgren, Petter Monsen, Tomas Möller, Simon Kraft och Axel Lokrantz Månson är studenterna bakom Lego Generator, bidraget som vunnit brons i kategorin Experiential Design and Promotion. Briefen från Lego var att locka besökare till butiken. Beckmansteamets har tagit fram konceptet Lego Generator – en maskin i Legobutiken som föreslår nya sets utifrån kundens Legokollektion.

—Det roliga med Lego är just alla oändliga variationer på hur det kan byggas ihop. Med Lego Generator vill vi bidra med nya kreativa idéer och visa på de oändliga kombinationerna. Tanken är att maskinen sorterar allt ditt Lego och matchar det med det enorma bibliotek av byggsatser och beskrivningar som finns. Och ut kommer ditt Lego sorterat i påsar efter nya förslag på hur du kan bygga ihop det, säger Axel Lokrantz Månson.

Merit Award för boten ”Wicki”

Förutom teamets vinst, har Simon Kraft dessutom tilldelats en merit award för sitt bidrag ”Wicki” i briefen Empathy to Equality. ”Wicki” är en bot som vill bidra till mer jämställdhet på Wikipedia.

–På Wikipedia skrivs bara runt 9 % av artiklarna av kvinnor, vilket innebär att nästan alla artiklar du läser har skrivits ur ett manligt perspektiv och lett till stor ojämnlikhet i representation och innehåll mellan könen på siten. Samtidigt tar fler kvinnor examen från världens universitet än någonsin tidigare vilket betyder att stora mängder texter och avhandlingar skrivs, texter som Wikipedia skulle kunna använda sig av. Boten “Wicki"är ett verktyg för universitet att enkelt översätta texter och avhandlingar från kvinnor i sina databaser till artiklar för Wikipedia, säger Simon.

Proffsboxare modell på Beckmans examensvisning

$
0
0
Siah Javaheri_collection_S.PAW_beckmans.jpg

Mikaela Laurén, världsmästare i proffsboxning, går modell på Beckmans examensvisning 16 maj. Hon kommer att visa modestudenten Siah Javaheris kollektion S.PAW.

Varför har du valt Mikaela Laurén som modell till din kollektion?

–Jag tycker att Mikaela är grym och personifierar det jag vill säga med kollektionen: styrka, attityd, kompromisslös och mod. Sen beundrar jag henne otroligt mycket som person och boxare.

Berätta något om din kollektion! Vad får vi se den 16:e?

–Maximalism (som motreaktion till vårt minimalistiska samhälle), boxning (attityden, estetiken och filosofin som hör till sporten), design- och kulturella krockar.

Vad jobbar du med den här sista veckan?

–Lutar mig tillbaka och beundrar mitt verk ;) Ordnar med dom sista förberedelserna.

Vinn biljetter till examensvisningen!

$
0
0
JOSEPHINE_BERGQVIST_0075_webb.jpg

Biljetterna till examensvisningen tog slut på några timmar när de släpptes i början på maj. Nu har du chans att vinna biljetter till den slutsålda visningen!

Vinn biljetter till dig och din vän genom att svara på denna frågan: 

Vilket år startade Beckmans skola?

Skicka ditt svar till Sofia Hulting, sofia.hulting@beckmans.se. Först till kvarn!
Visningen är på måndag 16 maj kl 16.00  på Stora scenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Alla studenter tackar!

$
0
0
tack-till.jpg

Vi vill tacka alla dem som har gjort det möjligt för oss att göra årets examensutställning på Beckmans.

Tack!

ABA Grafiskt Center, Bjäre Chips, Bolon, Bruno Gallerian, Carlsberg, Chimney, Dagsljus, Elite Models, Europa Sound & Vision, Flickorna Larsson, Flügger, Gant, Global Models Inc., Göteborgstryckeriet, Hemslöjden, H&M, IKEA, Joanna Hüttner Lemoine, Komm, Kreatima, Kulturhuset Stadsteatern, Kvadrat, Light in a Room, Ljud och Bildmedia, Magasin III Konsthall, Makeup Academy/ Linda Mehrens, McCann, Microsoft, Mikas Stockholm, MSB Center, Nisch Management, Noir Stockholm, Nouveau Model Agency, PAP Studio, RBM Noor, Sb Seating, Red pipe, Reform Act, Resumé, Spring Studio, Stockholmsgruppen, Svenskt Tenn, Synk Casting, Ung Svensk Form, Urbanears, Vitt Grafiska, Your Wallpaper, Östra Grevie Folkhögskola, F18, M18, och VK18.

Rektor Cilla Robach opponent på disputation i konstnärlig forskning

$
0
0
att_marka_bark_inuti_thomaslaurien_0.jpg

Beckmans rektor, Fil Dr Cilla Robach, har blivit utsedd att vara opponent på Thomas Lauriens disputation på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, i Göteborg den 2 juni.

–Det är inte bara ärofullt för mig utan ett viktigt uppdrag för Beckmans, poängterar Cilla. Beckmans saknar idag såväl Masterprogram som konstnärlig forskning, men utbildning på högre nivå inom konstnärliga ämnen har utvecklats på många andra lärosäten under de senaste decennierna. Det är viktigt för oss att vi både håller oss ajour med den kunskap som produceras inom fältet och med det sätt som den konstnärliga forskningen utvecklas på. Personligen är jag genuint intresserad av båda!

Händelser på ytan – shibori som kunskapande rörelseär namnet på avhandlingen som Cilla Robach opponerar på.

–Mitt jobb är att leda en initierad kritisk diskussion med respondenten, Thomas Laurin, om hans forskning. Han får chans att försvara, utveckla och fördjupa sina metoder, resonemang och resultat samtidigt som det också är en examination. Men det är inte opponentens roll att besluta om avhandlingen blir godkänd eller ej, det gör en betygsnämnd, vilkas medlemmar också kan ställa frågor under disputationen. Även allmänheten ges möjlighet att ställa frågor.

Disputationen är öppen för allmänheten och äger rum på HDK i Göteborg 2/6 kl 13.
Läs mer om avhandlingen på HDK:s hemsida

Sökande till Beckmans? Det här händer nu

$
0
0
JHL_Beckmans_1663_webb.jpg

Möjligheten att skicka in arbetsprover för sökande till läsåret 2016/17 har stängt och antagningsprocessen påbörjats.

Tidsplan

I slutet av v 22 skickar vi ut ett bekräftelsemail på att vi tagit emot din ansökan.

Under  v 23 kommer antagningskommitéen att gå igenom arbetsprover. Först görs en samlad bedömning som skall visa att den sökande uppfyller de grundläggande och särskilda behörighetskraven. Vid granskning av arbetsprover bedömer vi kreativ höjd, formkänsla, konstnärlighet i arbetsproverna, idéhöjd samt utvecklingspotential. Nyfikenhet och lust för ämnet är central.

Därefter kallas till intervjuer. Visuell kommunikation kallar till intervju i v 23, Form och Mode under v 24.

Under v 24-25 sker intervjuer med sökande till Form 180 hp, Mode 180 hp eller Visuell kommunikation 180 hp. Plats: Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10. Ca 20-30 personer kallas till intervju på varje program.

Under v 27 skickas antagningsbesked ut via mail. På varje program antas 12-16 personer.

Hämta arbetsprover

Tisdag den 28 juni kl 08.30-17.00 kan du hämta dina arbetsprover på Beckmans, Brahegatan 10.

Mode i sju akter - Beckmans på Kulturhuset

$
0
0
MALIN DELIN_fotoJoannaHüttnerLemoine.jpg

I sommar deltar modestudenter från Beckmans i utställningen Mode i sju akter på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Form och mönster av Beckmansstudenter

En kollektion består av många olika delar och i sommarens utställningen på Kulturhuset visar vi två exempel - form och mönster.

–En del i utställningen handlar om att utforska form på djupet, att experimentera och hitta nya formuttryck inom modedesign, berättar Pär Engsheden, designer och programansvarig för Mode på Beckmans. 

–Även material och mönster är centrala faktorer när man designar kläder och i den andra delen av utställningen visar vi samma klänning i transparent tyg men med olika prints. Mönstren är studenternas tolkningar av abstrakt växtlighet, fortsätter Pär.

Mönstren är digitaltryckta vilket gör det möjligt att anpassa mönstret helt till plaggets form och det ger inga begränsningar i antalet färger. Dessa mönster är framtagna av förstaårsstudenterna på Modeprogrammet.

Bakom formexperimenten står andraårsstudenterna på Mode. För att framhäva formerna och siluetten på deras design ännu tydligare är samtliga outfits monokroma.

Textil, hantverk och modedoktor

Förutom studenter från Beckmans deltar studenter från Handarbetets Vänner och Konstfack i utställningen samt JUNI som bjuder på en inblick i nytt finskt herrmode. Dessutom funderar Modedoktorn Philip Warkander kring ekonomi, stil och modets förgänglighet.

Vernissage 16 juni kl 17-19. Varmt välkommen!
Plats: Galleri 5, Kulturhuset

Utställningen pågår 16 juni - 4 september.

Mer om utställningen på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida


Formstudenter till Snøhetta

$
0
0
Malin_Berglund_Anna_sjoberg_Wernerson.JPG

Malin Berglund och Anna Sjöberg Wernerson, som båda nu examineras från Formprogrammet, har fått två eftertraktade praktikplatser på arkitektur- och designstudion Snøhetta.

–Att jobba på Snøhetta är en dröm jag haft långt innan jag började på Beckmans, berättar Anna. Jag tilltalas verkligen av deras sätt att jobba, de jobbar väldigt interdisciplinärt, nära kunden och gör många workshops på plats. Dessutom jobbar de mycket tredimensionellt, inte mest i dator som en del arkitektkontor.

Snøhetta är en prisbelönt arkitektur- och designstudio som står bakom flera uppmärksammade projekt, bland dem det nya operahuset i Oslo och biblioteket i Alexandria. Idag har de kontor i New York, San Fransisco, Innsbruck, Adelaide, Oslo och ett nyöppnat kontor i Stockholm. Anna och Malin börjar sin praktik på kontoret i Stockholm i mitten av juni och i augusti flyttar de till Snøhettas kontor i Oslo.

Sökte praktik som ett team

De sökte praktik som ett team eftersom de redan innan bestämt att de vill jobba tillsammans när de går ut från Beckmans.

–Vi kompletterar varandra väldigt bra och började jobba ihop under IKEA-projektet som visades på Stockholm Furniture Fair i februari, berättar Malin. Under hela utbildningen på skolan uppmuntras man att jobba ihop med andra och det är mycket av vad Beckmans står för. Man kommer längre i diskussioner, man delar på uppgifterna och man når ett bättre resultat när man jobbar tillsammans med andra, fortsätter hon.

Verkliga uppdrag från start

På praktiken kommer de att jobba med riktiga uppdrag, bland annat kommer de att utveckla bestickföretaget Skaugums sortiment.

–I Oslo har Snøhetta en drömverkstad som vi får tillgång till när vi ska utveckla produkterna. I verkstaden finns t ex robotar och gigantiska 3D-skrivare, så det känns som en enorm förmån att få möjlighet att jobba i en sådan verkstad. Vi ser verkligen fram emot det här eftersom det kommer vara otroligt lärorikt och dessutom väldigt lyxigt att få jobba med sin bästa kompis! säger Malin.

Craft Kiosk får Designgalleriets stipendium

$
0
0
Matilda_Beckmans_Craft_Kiosk.jpg

Formstudenten Matilda Beckman och hennes examensprojekt Craft Kiosk får årets stipendium från Designgalleriet.

Projekt med relevans i samtiden

Priset delas enligt Designgalleriet ut till den student som har störst relevans i samtiden. Matilda Beckman har i sitt examensprojekt Craft Kiosk skapat en mobil butik med mindre massproduktion och småskalighet i fokus.

–Beckmans har visat att design inte bara handlar om produkter. Craft Kiosk är en spännande lösning och diskussion om hur vi faktiskt ska konsumera och överleva som kreatörer. Craft Kiosk kanske kan få bli sommarens motsvarighet till glassbil i ett område nära dig, säger Stefan Nilsson, grundare av Designgalleriet och som delade ut stipendiet på avslutningen.

Det är andra året som Designgalleriet delar ut ett stipendium till en formstudent vid Beckmans Designhögskola. Priset består av 10.000 kronor, samt coachning av galleristen Stefan Nilsson och en egen utställning på Designgalleriet. Diplomet är utformat av 2015 års vinnare Thomas Lissert.

Designgalleriets motivering

”Beckmans rullande butik är inte bara väl genomförd, men berör också en fråga som är ytterst relevant för 2016: Hur ska konsumtion fungera? Hur ska småskalig produktion nå ut och lyckas entusiasmera? Beckmans designprocess och lösning är intressant och ytterst relevant för 2016. Pop Up-försäljning är inte helt nytt, men ack så viktigt.”

Swedish Fashion Councils stipendium till Josephine Bergqvist

$
0
0
Josephine_Bergqvist_Maid_in_Sweden2.jpg

Swedish Fashion Council och TEKO har utsett Josephine Bergqvist till årets modestipendiat. 

–Josephine har under studietiden konsekvent utmärkt sig som en intressant kreatör. Vi tycker att hon behövs i Modesverige och vill därför premiera och stötta henne. Hon har ett eget sätt att utforska samtiden och har mod nog att gå sin egen väg, samt levererade en stark examenskollektion med relevans och hög modegrad, säger Sofia-Li Molin, Creative Director på Swedish Fashion Council.

Swedish Fashion Council & TEKO (Sveriges Textil- och Modeföretag) har sedan 2005 delat ut ett gemensamt stipendium till en examensstudent på Modeprogrammet. I urvalet bedöms bland annat design och materialval liksom möjligt innovationstänk och arbetsprocess. Stipendiet är på 12 500 kronor att använda som studenten behagar.

Motivering:

”Starka uttryck får inte sällan starka reaktioner. Vi har också reagerat. På den höga modegraden, ifrågasättandet som metod, samtidskänslighet och ett utförande som både anses helylle och provocerar med kommunikativa detaljer. Att ha skapat ett eget formspråk för budskap, är helt enkelt begåvat.”

Formstudenten Elina Johansson får Svenskt Tenns designstipendium

$
0
0
MATERIAL INVERTUALS

Elina Johansson tilldelas årets Svenskt Tenn-stipendium för hennes oerhört spännande arbete med att utveckla nya material utifrån bland annat cellulosafibern och kaffesump”, skriver Svenskt Tenn i sin motivering.

–Att som student på Beckmans formlinje fördjupa sig i materialframtagning istället för att skapa en produkt eller en möbel tycker vi inte bara lyfter det långsiktiga och hållbara tänkandet, det känns också i tiden och visionärt, säger Thommy Bindefeld, Creative Director på Svenskt Tenn.

Svenskt Tenns designstipendium

Svenskt Tenn är sedan många år en av delägarna i Beckmans skola. För ett par år sedan instiftade de ett stipendium för en formstudent från Beckmans Designhögskola på 10 000 kronor samt möjlighet att ställa ut i butiken på Strandvägen.

–Flera före detta Beckmansstudenter har genom åren gjort formgivning för Svenskt Tenn och vi ser gärna att studenterna ser och förstår att Svenskt Tenn är en viktig aktör för svensk samtida design, säger Thommy Bindefeld.

Motiveringen:

”1975 förvärvade Kjell och Märta Beijers stiftelse Svenskt Tenn, då skrevs det in i stadgarna att när företaget gick med vinst så skulle all vinst, förutom det som behövs för att utveckla företaget, delas ut till forskning inom medicin och ekologi. Det här gör att ett av grundfundamenten för Svenskt Tenn är det långsiktiga tänkandet för vår omvärld och vår miljö.

I år är det tredje året som vi delar ut Svenskt Tenns designstipendium till en avgångselev från formlinjen. Stipendiet delas ut till den student som vi tycker har visat; kvalitet, långsiktighet och god form i sitt examensarbete. I år har vi valt att framförallt premiera kvalitet och långsiktighet och att koppla stipendiet till det som Svenskt Tenns vinst går till – nämligen ekologisk forskning.

Att som student på Beckmans formlinje fördjupa sig i materialframtagning istället för att skapa en produkt eller en möbel tycker vi inte bara lyfter det långsiktiga och hållbara tänkandet, det känns också i tiden och visionärt. Svenskt Tenn ger alltså 2016 års stipendium till Elina Johansson för hennes oerhört spännande arbete med att utveckla nya material utifrån bland annat cellulosafibern och kaffesump.”

Tre Beckmansstudenter får stipendium från H&M

$
0
0
anna_scholz_visning.jpg

Välgjort, vasst och maxat. Så beskriver H&M de tre examenskollektioner som premierats med varsitt H&M-stipendium på 10 000 kronor. Modestudenterna bakom kollektionerna är Viktor Lind, Caroline Brendov och Anna Scholz.

– Syftet med stipendierna är att uppmärksamma talangfulla designstudenter och stötta dem i deras utveckling, berättar Ann-Sofie Johansson, Creative Advisor på H&M.

Stipendium nr 1

”En kollektion som känns helt rätt i tiden både när det gäller plaggtyper, material och den monokroma färgkartan. Välgjort och ett innovativt tänkande i re-konstruktionen av välkända favoritplagg adderar ytterligare till en fulländad look.

Designern lyckas lyfta den moderna killens garderob till en ny och mycket spännande nivå.

H&M’s stipendium på 10.000kr går till Victor Lind.”

Stipendium nr 2

”En kollektion som verkligen sticker ut på grund av arbetet med innovativa material, siluetter, detaljer och färgskala i en perfekt balans – väl genomfört, vasst och kaxigt. Trots sitt namn, experiment 2050, så ser vi att många moderna tjejer kommer att vilja bära de här kreativa plaggen redan imorgon.

H&M’s stipendium på 10.000kr går till Caroline Brendov.”

Stipendium nr 3

”Maxad! En kreativ krock och skön förening i färg, material och detaljer som verkligen visar att man kan liera mode med konst och konst med mode.

En kollektion så laddad med kreativ/nyskapande energi att man inte kan annat än att bara luta sig tillbaka och njuta. Och le åt alla vackra ponnyprinsessor. Hoppla!

H&M’s stipendium på 10.000kr går till Anna Scholz.”

Viewing all 1182 articles
Browse latest View live